Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

recepta aptekarska

Kategoria: Leki » Inne
Autor Wypowiedź

magik
Wysłany: 07:53 (02.11)
tak jak w temacie- słyszałem o czymś takim jak recepta aptekarska. Co to jest, w jakich sytuacjach, i na jakie leki można ją wystawić?

renaata
Wysłany: 08:44 (03.11)
Kiedyś miałam taką sytuację, że skończyły mi się leki, i pani w aptece wypisała mi taką receptę - na najmniejsze opakowanie mojego leku i w najmniejszej dostępnej dawce.

hankaaa
Wysłany: 08:31 (06.11)
Myślę że możliwość wystawienie recepty aptekarskiej zależy po części od humoru farmaceuty. Kupiłam kiedyś pewien lek na taka receptę a następnym razem nie chciała pani mi już sprzedać go jeszcze raz mimo że powiedziałam jej że wcześniej mi go dała.

gosia
Wysłany: 08:51 (06.11)
Wystawiają recepty raczej na mało inwazyjne leki. Mnie zdarzyło się tak ze nie wiedziałam że lek który potrzebuje jest na receptę a działał na mnie najlepiej więc pan w aptece mi pomógł.
Wątpię by sprzedawali na swoje recepty antybiotyki lub tabletki antykoncepcyjne.

bas_ka
Wysłany: 12:19 (14.11)
Farmaceuta, w przypadku nagłego zagrożenia zdrowia lub życia, ma prawo wydać bez zlecenia lekarskiego produkt leczniczy zastrzeżony do wydania na receptę w jednym, najmniejszym opakowaniu:)

30latek
Wysłany: 15:03 (14.11)
Nie podoba mi się coś takiego. A co jeśli ktoś będzie udawał że jest chory i potrzebuje tabletek, w aptece sprzedadzą mu chociaż to najmniejsze opakowanie a później dowiemy się że ktoś zażył je wszystkie i przedawkował...

hankaaa
Wysłany: 12:15 (15.11)
Nawet słyszałam o takim przypadku. Dobrze że apteki maja możliwość wystawiania recept ale powinni dokładniej 'wybadać' czy rzeczywiście ktoś potrzebuje akurat ten lek.

jovka
Wysłany: 22:46 (15.11)
Dlatego takim dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z aptek które prowadzą opiekę farmaceutyczną. Wtedy można sprawdzić, jaki lek pacjent wcześniej stosował i w jakiej dawce.

tomasz76
Wysłany: 23:11 (16.11)
Czasami taka recepta może na prawdę pomóc. Np. jeśli zgubisz bagaż w podróży, a zażywasz leki, których nie wolno nagle odstawić.

bartosz
Wysłany: 11:28 (20.11)
Osobiście nie popieram recept aptekarskich. Fakt że czasem mogą pomóc gdy zgubi się zlecenie od lekarza ale i tak istnieje ryzyko że wpadną w niepowołane ręce.

krysia78
Wysłany: 15:33 (21.11)
uważam że jest to też fajna sprawa dla osób nie mających czasu żeby pójść do lekarza a wiedzą że zawsze w danej sytuacji zażywają pewien lek więc mogą spróbować poprosić o niego w aptece.

renaata
Wysłany: 00:58 (26.02)
lekarze w niektórych sytuacjach wypisują recepty nawet na prośbę telefoniczną pacjenta, więc pewnie lepiej nie nadużywać tych recept aptekarskich. Zwłaszcza, że one są pełnopłatne w przeciwieństwie do tych lekarskich. ;)

hankaaa
Wysłany: 09:33 (26.02)
Wypisują telefonicznie ale tylko wtedy gdy dana osoba jest ich pacjentem.

piotrek_b
Wysłany: 14:39 (26.02)
słyszałem ostatnio, że jeżeli lekarz nie widzi przeciwskazań może wystawić receptę bez wizyty pacjenta w poradni, a jedynie na jego prośbę (przy chorzeniach przewlekłych),a ten odbierze ją w rejestracji.

Nastka
Wysłany: 15:04 (02.03)
To się może przydać. Ostatnio nie mogłam się dostać do swojego lekarza rodzinnego. Poczekalnia oczywiście cała wypełniona ludźmi po brzegi. Nagle się okazało że 3 osoby na raz miały 15 numerek i dosłownie rozpętała się wojna. Aż trudno uwierzyć ile chorzy ludzie potrafią mieć energii ;)

mamuska
Wysłany: 14:01 (06.03)
tylko żeby teraz pacjenci nie nadużywali tego prawa

renaata
Wysłany: 07:46 (11.03)
O to raczej nie trzeba się obawiać. Jeśli lekarz uzna, że dla bezpieczeństwa pacjenta potrzebne jest wcześniejsze przebadanie, to oczywiście może odmówić.

magik
Wysłany: 11:02 (12.03)
no tak, ale są tacy, którzy wychodzą z założenia "płacę składki to mi się należy", a wszystko odbije się na Bogu ducha winnych paniach rejestratorkach.

Nastka
Wysłany: 13:30 (14.03)
To prawda. Po tamtej awanturze w poczekalni mam nadzieję, że prędko nie będę musiała iść do rodzinnej.

bas_ka
Wysłany: 13:56 (20.03)
U mnie w przychodni zauważylam taką zależność, że młodzi ludzie dosyć krótko "siedzą" w gabinecie,a starsi to nieraz i pół godziny. Zastanwiam się ilu z nich tak naprawdę potrzebuje pomocy medycznej, a ilu tylko wypelnia sobie tym czas wolny.

poprzednia strona [1]  2 następna strona
Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone