Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

bieganie a stawy

Kategoria: Uroda » Fitness
Autor Wypowiedź

renaata
Wysłany: 09:48 (04.03)
Spotkałam się z opinią, że bieganie jest niezdrowe na stawy. Czy możecie podzielić się swoim zdaniem na ten temat?

kasia_85
Wysłany: 17:26 (05.03)
Tak sobie myślę, że brak ruchu też nie jest dobry na stawy ;) . Jeśli np. biegasz na miękkim podłożu, a nie np. po betonie, masz dobre buty to nie powinno się nic stać. Oczywiście jeśli już teraz chorujesz na stawy to lepiej pogadaj ze swoim lekarzem, czy rehabilitantem.

piotrek_b
Wysłany: 14:32 (07.03)
słyszałam, że bieganie głównie szkodzi na kolana, jazda na rowerze też

kasia_85
Wysłany: 14:01 (12.03)
Podobno pływanie jest super. Nie obciąża nadmiernie żadnych stawów i pozwala równomiernie rozwinąć mięśnie.

diabetyczka
Wysłany: 20:11 (16.03)
a może zamiast biegania- nordic walking? bardzo modny ostatnio "sport"

Nastka
Wysłany: 10:47 (18.03)
he he, faktycznie, w pobliskim parku ciągle widzę tych narciarzy bez nart. ;)

grzegorz79
Wysłany: 14:13 (23.03)
Trochę nie rozumiem, dlaczego taki walking miałby być lepszy np. od zwykłego marszu? Czy to nie jest niepotrzebne wyciąganie pieniędzy od ludzi na głupie kijki?...

renaata
Wysłany: 13:42 (24.03)
Słyszałam, ze można szybciej zrzucić zbędne kilogramy dzięki tym kijkom, wiec chyba jest po co zainwestować ;)

piotrek_b
Wysłany: 15:47 (27.03)
ja jestemn tego samego zdania co grzegorz. Jedyne co te kijki daja to większy ruch ramion.

Nastka
Wysłany: 11:04 (31.03)
Pewnie właśnie przez ten ruch ramion spala się więcej kalorii. A co ze stawami? Pewnie też są bardziej odciążone.

mamuska
Wysłany: 13:38 (04.04)
nogi to chyba tak samo jak i bez kijek a do tego dochodzą barki.

fit82
Wysłany: 10:39 (12.05)
hej! nordic walking to bardzo fajna forma treningu! spędzam w ten sposób wiosenne wieczory z koleżanką. kijki bardzo odciążają stawy, ale również wzmacniają wiele partii mięśni- dzięki czemu zrzuciłyśmy już kilka kg ;D

jovka
Wysłany: 15:21 (18.05)
ostatnio na siłowni zaczęłam ćwiczyć na takim urządzeniu, które działa podobnie jak nordic walking i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona. Kręgosłup i kolana są z pewnością mniej obciążone - męczą się mięśnie a nie stawy.

basia
Wysłany: 14:26 (14.01)
http://www.tel-med.pl/pl/article/1/artykuly-medyczne/453/nordic-walking---sport-dla-kazdego

Polecam do przeczytania- to tak apropo kijków. Osobiście uważam, że bieganie po twardym podłożu np. po chodnikach, ścieżkach asfaltowych nie działa kojąco na nasze stawy, szczególnie, gdy osoba ma większą masę ciała. Z drugiej strony sport jest wskazany dla naszego ciała. Należy znaleźć złoty środek:)

aleksi
Wysłany: 08:53 (25.01)
Ciężko znaleźć złoty środek, gdy nie ma ścieżek dla biegaczy i terenów leśnych w pobliżu miejsca zamieszkania. Pozostają chodniki ;).

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone