Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

joga po amatorsku :)

Kategoria: Uroda » Fitness
Autor Wypowiedź

kasia_85
Wysłany: 07:55 (08.10)
Czy to prawda, że ćwiczenie jogi bez bezpośredniego instruktarzu nauczyciela może być niezbyt zdrowe na kręgosłup? tylko na podstawie wiadomości książek? (Od jakiegoś czasu wykonuję regularnie prosty zestaw asan i raczej zauważyłam zdecydowanie pozytywny wpływ.) Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

renaata
Wysłany: 12:58 (24.11)
Gdyby to było niebezpieczne, to nikt by nie wydawał takich książek :) Tak poważnie: nie jestem w tej sprawie żadnym autorytetem, ale jeśli nie wykonujesz ekstremalnych pozycji, to co miałoby się stać? Każde ćwiczenia wykonywane w sposób forsowny mogą zaszkodzić, więc tu chyba nie ma różnicy. Oczywiście, jeśli cierpisz na jakieś choroby np. kręgosłupa - to zupełnie inna sprawa... Koniecznie zapytaj swojego rehabilitanta, lub lekarza ortopedy co wolno ćwiczyć przy twojej dolegliwości.

jovka
Wysłany: 14:41 (28.11)
Próbowałam trochę tego typu ćwiczeń i strasznie strzelało mi w stawach. Nic mnie przy tym nie bolało, czułam się dobrze po ćwiczeniach. Czy to może być niepokojący sygnał, czy to normalne?

piotrek_b
Wysłany: 17:12 (09.12)
ja się zgadzam z renaata, takie proste ćwiczenia nie powinny Ci zaszkodzić.

bas_ka
Wysłany: 15:26 (12.12)
Wydaje mi się, że dopóki nic nie boli, przy np ćwiczeniach rozciągających, czy skłonach itp, to znaczy, że nie jest to zbyt szkodliwe dla kręgosłupa.

Nastka
Wysłany: 00:47 (09.04)
Mówi się, że joga też dobrze wpływa na psychikę. Odczułyście coś w tym stylu? Np. jak wpływa na stres? Muszę jakoś zaktywizować koleżankę i zastanawiam się,czy nie wyciągnąć ją na takie ćwiczenia.

renaata
Wysłany: 18:55 (09.04)
Ruch ogólnie bardzo dobrze robi na radzenie sobie ze stresem. Nawet energiczny marsz na świeżym powietrzu pomaga odreagować nerwowy dzień. Co ciekawe - często przed takim drobnym wysiłkiem czuję się bardziej zmęczona niż po :)

jovka
Wysłany: 07:40 (22.04)
Mogę powiedzieć, że nadal mi strzela w stawach podczas tych ćwiczeń :) Ale coś może być w tej teorii o pęcherzykach powietrza. Zazwyczaj strzelanie nasila się przy wykonywaniu różnych rozciągań na przemian w różnych kierunkach. Poza tym to są na tyle powolne ruchy, że raczej nic się nie może stać.

renaata
Wysłany: 15:56 (22.04)
Szczególnie pomocne przy kontroli nad stresem są ćwiczenia oddechowe.

Nastka
Wysłany: 19:38 (02.05)
może opiszcie jakieś krótkie zestawy takich ćwiczeń dla początkujących?

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone