Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Czy pikantne potrawy są zdrowsze?

Kategoria: Zdrowie » Dietetyka
Autor Wypowiedź

Nastka
Wysłany: 15:51 (26.11)
Słyszałam, że od ostrych przypraw się chudnie. Czy to prawda? Czy jakiś zabobon? ;)

ciekawska
Wysłany: 07:14 (27.11)
Szczerze to pierwszy raz słyszę coś takiego. Mnie się wydaje że pikantne potrawy mogą właśnie źle oddziaływać na co po niektórych.

jovka
Wysłany: 20:08 (27.11)
Ja też słyszałam, że od ostrych przypraw przyspiesza przemiana materii. Poza tym podobno dobra jest czerwona herbata, z resztą dodają ją do niektórych środków na odchudzanie.

renaata
Wysłany: 15:16 (28.11)
Co do odchudzania to nie wiem. Ale ostre przyprawy mogą niestety źle wpłynąć na cerę.

diabetyczka
Wysłany: 14:55 (29.11)
Są też szkodliwe dla wątroby.

tomasz76
Wysłany: 15:19 (30.11)
Ja tam myślę, że wszystko z umiarem. Mi na przykład na żołądek bardzo dobrze robi imbir, a to w sumie też jest ostra przyprawa.

zuza_k
Wysłany: 10:20 (02.12)
Ja słyszałam, że żeń-szeń jest dobry na odchudzanie, bo obniża poziom cukru we krwi.

freddy
Wysłany: 20:22 (03.12)
ale przy niższym poziome cukru we krwi ma się chyba większą ochotę na słodycze??

agusia
Wysłany: 11:01 (04.12)
pikantne potrawy owszem, przyspieszają metabolizm, ale powodują tez wiele nieprzyjemnych odczuć np bóle głowy.

Wiolka
Wysłany: 15:42 (28.01)
pikantne potrawy też wywołują wypryski.

renaata
Wysłany: 23:04 (28.01)
może mi się wydaje, ale jakoś lepiej znoszę aktualne mrozy jedząc bardziej pikantne potrawy. A herbata z imbirem to w ogóle przebój an zimę ;)

agusia
Wysłany: 15:12 (07.02)
ale niezbyt smaczny:P

ninka
Wysłany: 11:49 (13.05)
Bardzo lubie pikatne potrawy, ale domyslam sie ze nie jest to najlepsze dla mojej watroby. Jednak nie slyszlam o ich wplywie na figure. Moja mama zawsze powtarza, ze na odchudzanie najlepsze jest MŻ- mniej 'żreć' ;)

renaata
Wysłany: 00:12 (14.06)
Jeśli nie masz kłopotów z wątrobą z innego powodu, to nie ma co się na zapas przejmować tymi przyprawami. W nadmiarze nawet zwykła marchewka nie jest dobra dla osłabionej wątroby, a przecież zdrowi ludzie raczej nie obawiają się jej obecności w diecie ;)

Nastka
Wysłany: 23:48 (15.06)
Na szczęście jakoś nie zauważyłam pogorszenia stanu skóry od większej ilości przypraw. Znacznie gorzej wpływają na mnie żółty ser i czekolada. Po tym zaraz mi coś wyskoczy... :/

fit82
Wysłany: 13:18 (22.06)
szczególnie czekolada wpływa negatywnie na cerę- miałem dziewczynę przewrażliwioną na tym punkcie hehe ;P

magik
Wysłany: 19:44 (22.06)
zgadza się, moja młodsza siostra też tak ma i bardzo ostrożnie "dawkuje" czekoladę

friko
Wysłany: 10:57 (26.06)
to chyba bardzo częsta przypadłość- też tak mam. orientujecie się, który składnik czekolady może wywoływać taką reakcję? może da się to jakoś obejść, np. kupując czekoladę innej firmy ;D

jovka
Wysłany: 23:03 (29.06)
Stawiam na tłuszcz. A bez tłuszczu to ciężko wyprodukować czekoladę :D Kakao jako roślinę raczej można wykluczyć - nie słyszałam np. o nasilaniu się trądziku po zwykłym kakao do picia.

agusia
Wysłany: 13:36 (01.07)
oj też czasem wyskakują, choć trzeba przyznać, że w napoju jest mniej kakao niż w czekoladzie!

poprzednia strona [1]  2 następna strona
Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone