Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Wegetariański obiad

Kategoria: Zdrowie » Dietetyka
Autor Wypowiedź

zuza_k
Wysłany: 16:21 (13.10)
Czy znacie jakieś ciekawe i zdrowe przepisy na wegetariańskie posiłki? :) Wiadomo, że łatwo wykluczyć z diety mięso, ale trudniej dobrze ją przy tym zbilansować, tak, żeby dostarczać odpowiednio białko itp.

piotrek_b
Wysłany: 20:39 (07.01)
na wartościach odżywczych się nie znam, ale bardzo lubię robić sobie warzywa na patelni (z mrożonki), podsmażyć, podlać trochę bulionem, zeby utworzył się sos i do tego ryź. Pycha

Madzia_P
Wysłany: 09:40 (08.01)
Osobiście uwielbiam potrawy mięsne ale wegetariańskie tez są niczego sobie. Polecam dania z makaronem, jest ogromny wybór! Bardzo pożywne i bardzo smaczne :)

jovka
Wysłany: 17:40 (08.01)
Fajnym źródłem białka nie tylko dla wegetarian jest serek tofu. Sam ma bardzo neutralny smak, ale bardzo dobrze komponuje się z innymi, np. można go smażyć jak jajecznicę, grillować, stosować jako dodatek do zup..

renaata
Wysłany: 20:28 (08.01)
Kasze też mają sporo białka, np. bardzo zdrowa jest kasza gryczana. Poza tym oczywiście rośliny strączkowe.

sara21
Wysłany: 14:08 (15.01)
też uwielbiam makaron, można poszaleć przy przyrządzaniu sosów:-)

magik
Wysłany: 15:30 (17.01)
ja uwielbiam ziemniaki zapiekane w piekarniku z różnymi innymi warzywami, które dobieram sobie sam np marchewka, buraczki

bas_ka
Wysłany: 13:32 (22.01)
placki ziemniaczane, nie jestem wegetarianką, ale uwielbiam je i polecam!

ciekawska
Wysłany: 12:44 (24.01)
W poznaniu (dla zainteresowanych) gdzieś przy politechnice jest podobno super knajpka wegetariańska. Moja siostra tam chodzi, podają jakieś dziwne ale dla niej smaczne rzeczy. Sok z brzozy mnie najbardziej zdziwił... chyba że się nie znam.

renaata
Wysłany: 15:43 (26.01)
Ja słyszałam same dobrze rzeczy o soku z brzozy. Podobno dobrze działa na nerki, ma rożne mikroelementy i witaminy. Tylko nie można go podgrzewać, więc nie nadaje się np. do słodzenia ciepłych napojów.

Nastka
Wysłany: 08:55 (27.01)
A to przypadkiem nie z brzozy uzyskuje się ksylitol? to podobno jeden z nielicznych zdrowych słodzików. (Nie to co aspartam np.)

zuza_k
Wysłany: 00:34 (28.01)
tak, tylko chyba z drewna brzozowego. ja też słyszałam sporo dobrego o ksylitolu. ale też są sceptyczne wypowiedzi na jego temat. na pewno nie powinno się go podawać dzieciom do 3 roku życia.

renaata
Wysłany: 15:39 (02.02)
Ksylitol nie jest zły ;) Jeśli chcesz czymś zastąpić cukier to na pewno lepiej nim niż np. "słynnym" aspartamem.

piotrek_b
Wysłany: 20:46 (03.02)
a co z potrawami z soi? Słyszałem różne opinie na tema smaku np kotletów sojowych, choć sam jeszcze nigdy nie jadłem.

Nastka
Wysłany: 22:30 (03.02)
Soja jest podobno dużo zdrowsza w postaci fermentowanej. Nigdy takiej nie jadłam, ani nawet nie wiem gdzie to kupić :) Za to mogę powiedzieć, że mleko sojowe jest paskudne...

agusia
Wysłany: 15:16 (07.02)
co do kotletów sojowych niektórzy mówią, że w smaku są jak z mięsa, ale za duzo z nimi roboty przy przygotowaniu i nigdy mi się nie chce w to bawić.

Nastka
Wysłany: 00:17 (24.02)
Mam koleżankę która nie jada mięsa i kupuje takie "sojowe mielone" ;) Wygląda to jak papka i można z tego formować coś w rodzaju klopsów. Jest też w wersji z grochu. Całkiem niezłe, zwłaszcza jeśli się doda dużo majeranku.

fit82
Wysłany: 10:26 (01.06)
preferuję wszelkie potrawy typu tortilla, ale oczywiście z własnej patelni. no może placki kupuję w sklepie ;)
a także wszelkie zapiekanki z makaronami- canneloni, lasagne.

renaata
Wysłany: 11:13 (09.06)
Canneloni, lasagne- ojojoj, bomba kaloryczna... ;)

diabetyczka
Wysłany: 20:50 (11.06)
teraz jest duzy wybór świeżych warzyw, myślę, że warto poeksperymentować z sałatkami

poprzednia strona [1]  2  3 następna strona
Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone