Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Dieta oparta na medycynie chińskiej

Kategoria: Zdrowie » Dietetyka
Autor Wypowiedź

kasia_85
Wysłany: 11:43 (07.10)
Słyszałam, że nie tylko pomaga utrzymać odpowiednią wagę, ale ogólnie jest bardzo dobra na różne dolegliwości. Czy ktoś stosował albo może mi polecić dietetyka który się na tym zna?

sara21
Wysłany: 19:24 (13.09)
taaa ostatnio dowiedziałam się, że na problemy trawienne najlepsze jest wino ze stonogi... chcesz dalej brnąć w tą dietę? :-P

renaata
Wysłany: 20:39 (15.09)
:D :D :D no nie.... wino ze stonogi... chińskiej stonogi oczywiście? ;) A tak serio, to medycyna chińska nie jest wcale zła. Zwłaszcza, że dużą rolę w terapii różnych dolegliwości przypisuje właśnie odpowiedniej diecie, zwraca uwagę na rozumiany kompleksowo tryb życia i kładzie nacisk na utrzymywanie równowagi organizmu, a przez to zapobieganie chorobom.

piotrek_b
Wysłany: 11:18 (16.09)
moja babcia kochana lepiej mnie wyleczy ziółkami niż jakiś chińczyk!

jovka
Wysłany: 21:28 (16.09)
Kiedyś mieszkałam w mieszkaniu studenckim z koleżanką, która gotowała chyba właśnie coś w tym stylu. Nie wino ze stonogi oczywiście :) tylko chińskie posiłki. Oczywiście nie te z torebki ;). Dieta miała ogólnie dużo warzyw, podawanych tak na lekko twardo (czyli pewnie nie wszystkie witaminy od razu w nich się rozgotowywały). Poza tym było dużo ziół i przypraw. Całkiem smaczne - jedyna wada, to fakt, że przygotowanie zajmowało trochę czasu...

mamuska
Wysłany: 14:37 (17.09)
a były chociaż sycące te dania?

fit82
Wysłany: 16:12 (17.09)
myślę, że to kwestia przyzwyczajenia żołądka. jeżeli skurczy się go przez spożywanie małych posiłków, to nawet kubek jogurtu będzie sycący...

ninka
Wysłany: 19:04 (18.09)
chińska kuchnia jest bardzo ciekawa- przede wszystkim bogata w wiele ciekawych składników- pędy bambusa, fasola mung, kiełki soji. od czasu do czasu lubię coś takiego zjeść, choć w domu ograniczam się niestety do gotowych mrożonych mieszanek...

friko
Wysłany: 18:46 (19.09)
no właśnie- mrożonki... największy problem jest z dostaniem u nas tych wszystkich egzotycznych dodatków- nie mówię o jakichś suszach, czy mrożonkach, ale świeżych i aromatycznych...

agusia
Wysłany: 11:28 (20.09)
w dodatku takie specjały nawet mrożone czy suszone są strasznie drogie

fit82
Wysłany: 08:04 (21.09)
jak mrożone są drogie, to boję się pomyśleć, co dopiero świeże... ale prawdę mówiąc dobrze od czasu do czasu np. w weekend zrobić sobie samemu jakiś wykwintny obiad (jeśli ktoś oczywiście umie gotować). niesamowicie poprawia to humor- przynajmniej mi ;)

freddy
Wysłany: 10:58 (22.09)
wykwintny nie znaczy egzotyczny i drogi!

jovka
Wysłany: 09:57 (26.09)
Patrząc na to co jadła koleżanka, te egzotyczne dodatki to tylko opcjonalna sprawa. Cała kuchnia opierała się na krótkim gotowaniu, odpowiednich proporcjach oraz równoważeniu przypraw, które jak najbardziej mogły być nasze rodzime ;) Myślę, że drogie jedzenie to raczej nie byłby dobry pomysł na studencką kieszeń ;)

akli178
Wysłany: 08:03 (02.02)
Biedni studenci :P nawet na diety sobie nie mogą pozwolić :D

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone