Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

usg piersi

Kategoria: Lekarze i placówki medyczne » Diagnostyka
Autor Wypowiedź

renaata
Wysłany: 13:06 (22.12)
Kiedy należy je robić? Jedynie wówczas, kiedy pojawią się jakieś niepokojące zmiany, czy może co jakiś czas profilaktycznie? Czym różni się to badanie od mammografii?

diabetyczka
Wysłany: 13:10 (15.01)
na pewno warto się badać, zwłaszcza jeżeli ktoś w rodzinie chorował np na nowotwór piersi to szczególnie powinnaś o to zadbać.

usgporady
Wysłany: 23:37 (02.04)
Witam. Zaleca się wykonywac badanie USG piersi u kobiet młodych raz w roku. Jest to badanie nieszkodliwe dla zdrowia.
Mammografia jest to badanie rentgenowskie, w którym obrazuje się pierś w dwóch projekcjach, a obrazy otrzymuje się na kliszach. Ze względu na promieniowanie rentgenowskie, to badanie zalecane jest raz na dwa lata u kobiet po 40 roku życia.

USG Wrocław USG Oława

usgporady
Wysłany: 23:37 (02.04)
Witam. Zaleca się wykonywac badanie USG piersi u kobiet młodych raz w roku. Jest to badanie nieszkodliwe dla zdrowia.
Mammografia jest to badanie rentgenowskie, w którym obrazuje się pierś w dwóch projekcjach, a obrazy otrzymuje się na kliszach. Ze względu na promieniowanie rentgenowskie, to badanie zalecane jest raz na dwa lata u kobiet po 40 roku życia.

USG Wrocław USG Oława

paprotka
Wysłany: 15:24 (06.05)
Ostatnio miałam niepokojący wyciek z brodawki i co prawda poszłam na usg z poradą onkologiczną prywatnie, ale na zdrowiu nie ma co oszczędzać. Koniec końców Pani dr była bardzo miła i powiedziała, że dobrze postąpiłam przychodząc, ale nie potrzebnie panikowałam :)

inka83
Wysłany: 08:25 (07.05)
Z tego co mówił mi mój ginekolog, badanie takie jak cytologia, usg piersi czy mammografia powinno się wykonywać w pierwszych 10 dniach cyklu.

fredka
Wysłany: 15:13 (21.09)
co do cytologii to mam wykonywaną przy każdej wizycie (co pół roku) a USG piersi raz na rok - jako tako żadnego zalecenia nie ma do częstotliwości wykonania badania.

matea
Wysłany: 17:50 (14.12)
Mysle, ze cytologia raz na rok to wystarczająca ochrona. Kiedys pani ginekolog mi powiedziala, ze nie zrobi mi kolejnej, bo poprzednia jest aktualna (druga wizyta byla 10 m-cy po pierwszej)

zolza
Wysłany: 11:22 (15.12)
mój lekarz, podczas każdej wizyty (co pół roku) wykonuje cytologię. twierdzi,że to nie zaszkodzi a można wykryć wcześniej ewentualne zmiany.

matea
Wysłany: 16:05 (12.01)
A gdzie chodzisz do tego lekarza?

zolza
Wysłany: 13:23 (19.01)
lekarz przyjmuję w Poznaniu, ale w tym roku nie podpisał umowy:-((

lolin
Wysłany: 10:23 (16.02)
Jest tylu ginekologów w ramach NFZ w Poznaniu, że znalezienie jakiegoś nie powinno być problemem.

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone