Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

Cytologia

Kategoria: Lekarze i placówki medyczne » Diagnostyka
Autor Wypowiedź

Madzia_P
Wysłany: 19:12 (07.11)
Czy mogę poprosić mojego lekarza o wykonanie takiego badania bo chce sprawdzić czy wszystko ze mną w porządku? Czy to badanie wykonuje się tylko pod kątem jakiegoś schorzenia?

agusia
Wysłany: 14:16 (10.11)
myśle, że lekarz sam powinien zaproponować Ci to badanie jeśli go jeszcze nie miałaś.

Wiolka
Wysłany: 14:56 (10.11)
sporo mówi sie ostatnio w mediach o wykonaniu cytologii w celu profilaktyki raka szyjki macicy.

sara21
Wysłany: 10:07 (13.11)
http://www.rak-szyjki-macicy.pl/ -poczytaj, znajdziesz tam też informacje dotyczące samego badania.

gosia
Wysłany: 08:14 (15.11)
Jeżeli poddam się cytologii w celu profilaktycznym to czy badanie to wykaże też inne dolegliwości czy tez skupia się tylko na wychwyceniu oznak raka szyjki macicy? Tak jak pisze Madzia_P - czy to badanie jest ogólne czy wykonywane pod pewnym kątem?

hankaaa
Wysłany: 12:12 (15.11)
Cytologia sprawdza czy nie pojawiły się w próbce jakieś bakterie, wirusy które normalnie nie występują. Przecież jak ginekolog wykonuje Ci takie badanie to nie wie przecież co może Ci dolegać, dopiero wynik wskazuje mu problem. Najważniejsze to żeby udać się do ginekologa który potrafi poprawnie wykonać to badanie.

Madzia_P
Wysłany: 09:15 (08.01)
Zwykle lekarz ginekolog wykonuje u mnie cytologie co pół roku. Biorę tabletki hormonalne a przez ostatni rok zmieniałam lekarzy. Niektórzy mówili że trzeba odstawić tabletki na czas wykonania badania, a inni że nie mają one znaczenia tak samo jak dzień cyklu podczas którego jest wykonywana cytologia. Jak to się odbywa u was bo się pogubiłam...

krysia78
Wysłany: 20:23 (11.01)
Ginekolog powiedział mi że nie należy przerywać zażywanie hormonów aby wykonać badanie, to się wiąże z przerwą miesięczną i powoduje rozregulowanie się cyklu. Więc badanie wykonuje się bez względu czy bierzesz tabletki czy nie.

mamuska
Wysłany: 17:22 (14.01)
ja też miałam ostatnio cytologię, biorę tabletki antykoncepcyjne i lekarz nie wspomniał żeby je odstawić.

renaata
Wysłany: 14:33 (30.03)
A ile dni od końca miesiączki najlepiej zrobić cytologię?

jovka
Wysłany: 21:06 (11.06)
Ok. 15 dnia cyklu.

sara21
Wysłany: 19:32 (17.06)
czyli podczas owulacji?

jovka
Wysłany: 10:13 (06.07)
Nie zawsze. Owulacja występuje bardzo różnie u kobiet. Statystycznie wychodzi, że 1/3 populacji ma owulacje w pierwszej 1/3 cyklu, kolejna 1/3 w kolejnej i tak dalej...

diabetyczka
Wysłany: 17:54 (06.07)
ale to zależy od całej długości cyklu, czytałam, że owulacja występuje na 14 dni przed miesiączką.

Nastka
Wysłany: 20:51 (07.07)
Skomplikowane to... ok, a jak często trzeba robić cytologię? raz w roku?

jovka
Wysłany: 21:24 (10.07)
Raz w roku spokojnie wystarczy.

agusia
Wysłany: 09:22 (13.07)
ostatnio pocztą przyszło do mnie imienne zaproszenie na cytologię w ramach profilaktyki. Tam jest napisane, żeby nie iść w czasie okresu, najlepiej co najmniej 3 dni po jego zakończeniu i też na kilka dni przed spodziewanym krwawieniem

Nastka
Wysłany: 12:56 (23.07)
Czyli to nie musi być ten 15 dzień cyklu? uf... :)

bas_ka
Wysłany: 09:47 (27.07)
nie, ale raczej pierwsza połowa cyklu, no i ważne, żeby na kilka dni wcześniej nie stosować żadnych leków dopochwowych

agusia
Wysłany: 09:58 (08.09)
a tak na nfz normalnie w gabinecie to jak często mogę wykonać cytologię bezpłatnie?

poprzednia strona [1]  2  3 następna strona
Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone