Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

pierwsza ciąża - w jakim wieku?

Kategoria: Zdrowie » Ciąża
Autor Wypowiedź

renaata
Wysłany: 08:54 (30.11)
Jaki jest idealny wiek na pierwszą ciążę? Interesuje mnie zarówno aspekt biologiczny jak i społeczny (statystyki, badania itp.), chociaż, co zrozumiałe, ten drugi jest kwestią zdecydowanie bardziej płynną...

cicik
Wysłany: 09:34 (03.02)
czytałam kiedyś w poradniku (nie pamiętam dokładnie w jakim), że wskazane jest, aby pierwsze dziecko pojawiło się w przedziale wiekowym 25-28 lat, czyli przed 30, ponieważ później im kobieta starsza tym trudniej zajść w ciąże.

sara21
Wysłany: 16:02 (03.02)
ufff to mam jeszcze trochę czasu

diabetyczka
Wysłany: 20:31 (08.02)
ja gdzieś słyszałam, ze dzieci urodzone po 30 moga miec wieksze problemy z uczeniem sie, ale nie wiem na ile to prawda.

fredka
Wysłany: 09:24 (10.02)
generalnie rzecz biorąc, to dzieci urodzone po 30 są bardziej narażone na wszelkiego rodzaju choroby, niż dzieci urodzone przed 30, ale w praktyce wiadomo że jest różnie.
Mam koleżankę która urodziła w wieku 22 lat i mała urodziła się z wadą serduszka,natomiast koleżanka mojej mamy urodziła w wieku 45 i z małą było wszystko w jak najlepszym porządku, nawet dostała 10 punktów w skali Apgar.

basia
Wysłany: 11:10 (05.01)
Sytuacje są różne, ale zazwyczaj zaleca się zajście w ciążę od 23 do 30 roku życia

zolza
Wysłany: 13:50 (07.01)
wiecie co chyba nie ma reguły tak naprawdę, ale ja tez słyszałam, ze po 30, a tym bardziej po 35 roku życia jest coraz trudniej zajść w ciąże i zarówno kobieta jak i dziecko są narażone na różnego rodzaju powikłania czy choroby.

matea
Wysłany: 18:06 (08.01)
Myślę, że po za wiekiem przyszłej matki trzeba wziąć pod uwagę jej gotowość psychiczną na zajście w ciążę, oraz status społeczny (nie mówię o wpadkach i ciążach nieplanowanych). Trzeba zapewnić dziecku warunki, bo to studnia bez dna ;). Rzadko która kobieta w weku lat 23 ma takie możliwości.

lolin
Wysłany: 10:28 (24.01)
Idealny wiek na pierwsza ciążę to 25-30 lat.

maniek
Wysłany: 17:51 (24.01)
w dzisiejszych czas to raczej nie ma ani odpowiedniego wieku, ani czasu na bycie matką!

aleksi
Wysłany: 08:51 (25.01)
Czasu jak czasu, nie ma chęci.. ;). Dziecko to jednak spore ograniczenia, wyrzeczenia i zmiana sposobu życia, a to trudne, zwłaszcza, że zmienia się mentalność ludzi. Kiedyś bycie stara panną to był wstyd, obecnie bycie singielką jest modne. I słusznie :).

hijkl
Wysłany: 09:38 (30.01)
bycie singielką może i jest modne, ale na dłuższą mete nie każdy chciałby być sam.. :)

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone