Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

mozliwosc zaplodnienia

Kategoria: Zdrowie » Ciąża
Autor Wypowiedź

pinezka
Wysłany: 12:08 (18.04)
witam. mam maly problem, tzn mnie doprowadza do depresji. nie jestem jeszcze gotowa na ciaze, wiec zaprzestalismy sexu z partnerem. wczoraj uprawialismy petting. on 10-12 godzin wczesniej mial wytrysk, po tych 10-12 godzinach dotykalam jego czlonka, pozniej wsadzalam sobie palce do pochwy. martwie sie bo jestem w polowie cyklu. drogie panie jaka mam mozliwosc zajscia w ciaze? ogolnei zastanawia mnei fakt ile plemnik moze zyc poza ustrojem. prosze o konstruktywna odpowiedz.

pinezka
Wysłany: 12:11 (18.04)
cos mi sie sfiksowalo, tkaze przepraszam za powtorzenie tyle razy postu. mozna to usunac?

pinezka
Wysłany: 14:22 (19.04)
odpisze sobie sama... ze bylam u lekarza i stwierdzil, z enei ma sie czym przejmowac. jest 0.001% ze bede w ciazy. takze na luzie. pozdrawiam

jovka
Wysłany: 09:47 (28.04)
Ginekolog określił szanse pewnie nie tylko pod kątem żywotności plemników, ale też np. dnia cyklu ( jajeczkowanie nie koniecznie występuje w połowie cyklu! ).

W literaturze (biologia, nie medycyna) przyjmuje się, że żywotność plemników jest zmienna. Przy braku śluzu, plemniki żyją ok. jedną godzinę. W przypadku dobrych warunków mogą 2 - 5 dni, maksymalnie 7 dni. Zaznaczam, że nie jestem lekarzem, dane pochodzą z wykładu ze studiów na biologii. Dane statystyczne wskazują na pewne tendencje spadku żywotności plemników, więc te 7 dni to raczej tylko teoria.

Na żywotność plemnika wpływa też sam kontakt ze środowiskiem pochwy - to się nazywa kapacytacja. (Dlatego zamrożone, "nieuzbrojone" plemniki można przechowywać w "bankach spermy"). Nie wiem czy to się na coś przyda. Pozdrawiam!

diabetyczka
Wysłany: 14:13 (06.06)
hehe, dziwne, że naukowiec na wykładzie jak pisze jovka tak głęboko rozważa różne mozliwości w zależności od wielu kryteriów, a lekarz jak pisze pinezka z taką dużą dokaldnością ot tak po prostu obliczył prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.

jovka
Wysłany: 00:02 (23.06)
Lekarz ocenia stan jajników i szyjki macicy i na tej podstawie może coś więcej powiedzieć na temat tego w jaiej fazie cyklu jest pacjentka. Myślę, że ten procent jest raczej potencjalnym marginesem błędu tej oceny ;)

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone