Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

wiek a ciąża

Kategoria: Zdrowie » Ciąża
Autor Wypowiedź

kasia_85
Wysłany: 14:29 (31.12)
Pytanie nie dotyczy mnie, tylko osoby którą znam. Jest to pani po 40 roku życia, która zaszła w ciążę. Niby wszystko jest ok., ale boi się, że dziecko urodzi się z jakąś chorobą z powodu jej wieku. Z jakim ryzykiem wiąże się ciąża w takim wieku?

renaata
Wysłany: 22:58 (06.01)
trudne pytanie. najlepiej byłoby porozmawiać z jakimś rozsądnym ginekologiem. Wiadomo, że wraz z wiekiem rodziców wzrasta ryzyko, ale przecież wiele pań po 40 rodzi zupełnie zdrowe dzieci, więc też nie ma powodu do paniki.

jovka
Wysłany: 08:32 (07.01)
W ciąży można też wykonać badania prenatalne. Wtedy można rozwiać ostatecznie obawy, albo odpowiednio się przygotować, jeśli faktycznie jest jakieś ryzyko.

Madzia_P
Wysłany: 08:41 (08.01)
Problem z kobietami chcącymi mieć dziecko w wieku 40lat jest taki że istnieje ryzyko zakrzepicy, zwłaszcza jeżeli przyszła mama jest osoba palącą. Ale nie ma co się stresować, lepiej porozmawiać z lekarzem :)

jovka
Wysłany: 15:19 (14.01)
Badaniami prenatalnymi szczególnie trzeba się zainteresować, jeśli wiek matki przekracza 35 lat, albo już wcześniej urodziła dziecko z wadą genetyczną.

mamuska
Wysłany: 17:36 (14.01)
przy dzisiejszym trybie życia mlodych ludzi zagrożenie dla dziecka jest większe nawet gdy rodzice są młodsi, nie ma się co bać i poddać badaniom, jeżeli dziecko ma jakąś wadę może da się ja usunąć jeszcze przed porodem, albo odpowiednio przygotować do leczenia tuż po porodzie.

Nastka
Wysłany: 22:05 (14.01)
Dzięki takim badaniom można nawet zaplanować operację dla dziecka zaraz po porodzie, jeśli np. urodzi się z wadą serca. (Sama w ciąży nie jestem, słyszałam w rodzinie ;) )

renaata
Wysłany: 23:02 (14.01)
Badania prenatalne robi się również wtedy, kiedy w rodzinie ciężarnej, albo ojca dziecka wystąpiły choroby genetyczne. Słyszałam, że takie badania nie muszą być inwazyjne, ale zupełnie się nie orientuję, które kiedy się stosuje które.

hankaaa
Wysłany: 11:26 (03.02)
Nie wiem czy wiecie, ale badania wskazują, że obecnie kobiety (w uśrednieniu oczywiście) decydują się na pierwsze dziecko między 35-40 rokiem życia. Więc skoro większość zachodzi w ciążę w tym wieku a nie ma żadnych podstaw by twierdzić że same kobiety lub nowo narodzone dzieci odczuwają jakiekolwiek następstwa późnej ciąży, nie ma co się martwić. Oczywiście wizyta u lekarza jest wskazana:)

ciekawska
Wysłany: 13:18 (28.02)
Mam parę znajomych które ostatnio zaszły w ciąże. Są w wieku od 25-30 lat. Problem jest taki ze każda z nich miała przynajmniej jedno poronienie. Podobno u młodych kobiet się to często zdarza, jak la mnie to jest to przerażające...

renaata
Wysłany: 16:33 (16.03)
Podobno często kobieta nawet nie wie, że zaszła w ciążę, ponieważ większość poronień zdarza się bardzo wcześnie. Czytałam o tym artykuł, co prawda w kontekście biologii a nie medycyny. To ma związek właśnie z genoptypem płodu.

diabetyczka
Wysłany: 20:19 (16.03)
przerażający jest styl życia wielu młodych kobiet, potem takie są tego skutki

marlena905
Wysłany: 23:47 (31.12)
Zgadzam się z diabetyczką, wiele młodych kobiet nie dba o zdrowy styl życia i późno planuje poczęcie dziecka. Na pierwszym planie jest kariera zawodowa. Dlatego w naszym starzejącym się społeczeństwie będzie coraz więcej kobiet, które urodzą dzieci po 35 roku życia, bądź nie urodzą ich wcale, bo nie znajdą na to czasu.

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone