Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Schizofrenia - największe wyzwanie psychiatrii
28 styczeń 2012
Omamy, urojenia, apatia - to tylko niektóre z objawów choroby psychicznej jaką jest schizofrenia... Różnorodność zaburzeń sprawia, że postawienie właściwego rozpoznania w przypadku schizofrenii jest trudne i często wymaga dużego zaangażowania lekar...

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

depresja poporodowa

Kategoria: Zdrowie » Ciąża
Autor Wypowiedź

kasia_85
Wysłany: 14:15 (23.10)
Czy każda kobieta na nią zapada? Jeśli nie - jak można jej zapobiegać?

mamuska
Wysłany: 19:29 (04.11)
depresja poporodowa nie jest regułą, i niekoniecznie musi być uciążliwa i przewlekła. Dużo odpoczywaj, rozmawiaj z partnerem, czy inna bliską osobą o emocjach, może warto tez zapisać się do szkoły rodzenia? Tam przygotują Cię na poród i to co będzie po nim... Powodzenia

gosia
Wysłany: 16:56 (30.12)
Depresja podobno grozi osobom, których matki miały taki problem. Bardzo ważne jest w takim przypadku by trafić na dobrego lekarza. Zdarza się że niektórzy sugerował chodzenie w jasnych ubraniach, zapalanie wszystkich świateł w domu by było raźniej. Ale bywa że pomaga tylko leczenie farmakologiczne.

renaata
Wysłany: 20:29 (16.04)
Są też pewne czynniki które mogą sprzyjać depresji po porodzie. Jeśli zdecydujesz się na stosowanie antykoncepcji hormonalnej dobrze zastanów się nad wyborem odpowiedniego rodzaju - niektóre środki bardziej sprzyjają depresji, inne mogą być stosowane bezpieczniej.

fit82
Wysłany: 10:19 (01.06)
Myślę że taka depresja poporodowa może być związana z odcięciem od dotychczasowego życia np. zawodowego. Dobrze, gdyby każda kobieta znalazła sobie jakąś pasję- jakiś lekki sport, czytanie, oglądanie filmow, teatr- cokolwiek- pewno to pozwoliłoby przezwyciężyć depresję.

diabetyczka
Wysłany: 14:17 (06.06)
niezastąpione jest jednak wsparcie bliskich osób- przede wszystkim partnera, i pomoc przy ogromnej ilości obowiązków, które z dnia na dzień spadają na kobietę.

matea
Wysłany: 09:09 (25.12)
Depresja poporodowa to zaburzenie nastroju występujące do 3 miesięcy po porodzie, jest to reakcja na zaistniałą sytuację. Nie każda kobieta na nią cierpi. A te które cierpią przesadnie dbają o dziecko, boja się, że nie sprostają nowym obowiązkom, niejednokrotnie odsuwają się od dziecka. Może utrzymywać się do roku, najczęściej trwa jednak krócej. Ważne jest wsparcie bliskich, często również psychologa, bądź włączenie odpowiednich leków przez psychiatrę. Zdarza się również, że mija po krótkim czasie po porodzie i wszystko wraca do normy.

maniek
Wysłany: 20:49 (02.01)
mojej kumpeli matka, po narodzinach drugiego dziecka wpadła w taką depresje i do dziś jest na silnych lekach. jakaś masakra

marlena905
Wysłany: 17:25 (21.01)
Boję się, że gdy urodzę dziecko spotka mnie opisywana sytuacja, chyba nie ma sprawdzonej metody jaka jej zapobiegać? Mam wokół siebie bliskie osoby, które na pewno będą chciały mi pomóc, ale z drugiej strony jestem osoba słabą psychicznie.

aleksi
Wysłany: 13:49 (22.01)
Nie ma metody jak temu zapobiegać. Wszystko wyjdzie "w praniu". Myślę, że ważne jest, żeby w trakcie ciąży przygotować się na przyjście dziecka i oswajać z ta myślą, np poprzez czytanie czasopism o takiej tematyce, zapisanie się do szkoły rodzenia i przebywanie w towarzystwie innych ciężarnych, robienie zakupów dla przyszłego dziecka, przygotowywanie pokoiku dla dziecka. Miejmy nadzieję, że Ciebie-marlena905-to nie dopadnie i bez problemu sobie poradzisz w roli matki.

lolin
Wysłany: 10:38 (24.01)
Jeśli ktoś jest słaby psychicznie to może w trakcie ciąży należy skontaktować się z psychologiem i ten pomoże mu się przygotować psychicznie na przyjście dziecka, chociaż nie wiem czy to jest w stanie ochronić pacjentkę przed depresją już po porodzie.

cicik
Wysłany: 17:48 (24.01)
generalnie to chyba nie ma reguły:-/ trzeb się wsiąść w garść i tyle, a nie użalać nad sobą!

marlena905
Wysłany: 21:06 (03.02)
Macie dobry pomysł, po prostu trzeba on tym dużo wiedzieć i myśleć pozytywnie. Dziękuję

iwi
Wysłany: 16:15 (05.02)
Cicik słowa "weź się w garść" nic nie dadzą. To na osobę cierpiącą na depresję działa wręcz odwrotnie. Tj taki stan psychiczny, że te osoby nie są w stanie same się wziąć w garść. Nie panują nad swoimi emocjami i jest to niezależne od nich.

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone