Szukana fraza:Kategoria:
Specjalizacja:
Województwo:
Miasto:
Dzielnica:
 Umowa z NFZ

Mamy maj, mamy alergie...
01 maj 2012
Słoneczne miesiące to trudny czas dla alergików. Gdy wszystko wokół zieleni się i kwitnie, oni kichają, mają katar i zaczerwienione spojówki. Choroby wywołane przez alergeny, stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza....

Logowanie
Dla pacjentów
Ciąża
Dziecko
Dla lekarzy
Do pobrania
Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywać informacje
o nowościach w serwisie dodaj swój
adres e-mail:
Zapisując się do Newslettera
akceptujesz jego Regulamin

Forum

pęknięcie a zlamanie kości

Kategoria: Zdrowie » Choroby
Autor Wypowiedź

mamuska
Wysłany: 17:13 (14.01)
u mojej mamy po upadku lekarz stwierdził pęknięcie kości w nadgarstku. Czym pęknięcie różni się od złamania??

renaata
Wysłany: 21:30 (14.01)
pęknięciem nazywane jest takie uszkodzenie kości, kiedy nie dochodzi do całkowitego złamania, ale jej struktura została uszkodzona.

bartosz
Wysłany: 13:59 (16.01)
No właśnie. Czy osoba z pęknięciem musi nosić gips czy wystarczy jakieś usztywnienie. Moja znajoma złamała rękę i chodziła w gipsie 2 tygodnie. Ja po lekkim pęknięciu kości w stopie miałem nosić gips dłużej mimo że po tygodniu mogłem swobodnie stąpać i ruszać nią.

magik
Wysłany: 15:28 (17.01)
zapewne to zalezy od części ciała (czy jest to staw) i na ile sie tej części używa, no i też od sumienności i troski lekarza:)

darek88
Wysłany: 17:06 (18.01)
Gips z reguły jest ciągliwy i ciężki a wiem że istnieje coś innego, plastikowy zamiennik. Nie wiem czy wygląda to jak orteza czy jak to działa. Czy ktoś miał coś takiego albo chociaż wie jak się to nazywa?

30latek
Wysłany: 10:44 (19.01)
Ja osobiście nie miałem tego ale słyszałem że nie do każdego złamania ponieważ można to ponoć ściągać na czas mycia.

Nastka
Wysłany: 15:54 (21.01)
Ja z kolei słyszałam o gipsach żywicznych, ale tego się raczej nie zdejmuje do mycia. Za to jest lżejsze niż zwykły gips.

renaata
Wysłany: 21:18 (22.01)
Niektórzy mówią, że w tym gipsie właśnie można się np. wykąpać, ale na ten temat to słyszałam raczej mieszane opinie...

Madzia_P
Wysłany: 15:45 (23.01)
Co za sens mieć ściągany gips jeśli istnieje ryzyko że kość źle sie zrośnie. Moja kumpela za młody złamała sobie mały palec u ręki, miała założony standardowy gips ale nie w okół palca tylko od boku więc po kilku dniach mogła go sobie ściągnąć, z resztą szczerze wątpiłam już na samym początku że takie usztywnienie będzie działało. Dziś ma idealnie przestawiony, krzywy mały palec.

tomasz76
Wysłany: 15:56 (25.01)
Ja miałem też uraz palca - na pewno naderwanie ścięgna i pęknięcie kości i nosiłem taką śmieszną nakładkę, która wyglądała jak wydłużony, plastikowy naparstek. Zagoiło się, ale z ruchomością palca nadal mam problemy :\

30latek
Wysłany: 11:58 (26.01)
Ciekawe czy jest coś takiego możliwe na nfz, bo przyznam że gips jest ciężki, a jeśli nie jest całkowicie refundowany to czy można za dopłata zdobyć coś takiego...?

renaata
Wysłany: 21:22 (26.01)
Wydaje mi się, że lekki gips można założyć w gabinecie podczas wizyty na NFZ. Ale za sam gips oczywiście trzeba zapłacić.

mamuska
Wysłany: 18:08 (02.02)
dzisiaj mama byla u zdjęcia gipsu i kontroli, ale lekarz nie z;ecił kolejnego zdjęcia rtg. Czy dobrze zrobił? Czy po niecałym miesiący pęknięcie mogło się calkiem zrosnąć?

ania951
Wysłany: 16:56 (30.12)
lekarz jest lekarzem i on wie lepiej ;)

Oferujemy informację medyczną na terenie miast: Poznań, Szczecin, Zielona Góra, Gdańsk. Nasi specjaliści: psycholog, stomatolog, ortopeda, okulista, ginekolog, dermatolog, ortodonta. Przeczytasz wiadomości na tematy: rehabilitacja, usg, implanty. Znajdziesz u nas także apteki oraz forum medyczne.
  © Wszystkie prawa zastrzeżone