Czego nie wolno w ciąży?
Publikacja: 30 kwiecień 2015
Czas ciąży to bardzo wyjątkowy okres. Kobieta powinna wyjątkowo dbać o
siebie gdyż nie tylko jej organizm ma większe potrzeby ale i musi zadbać
o maleństwo które w sobie nosi. Dlatego tak ważne jest by pod czas
ciąży unikać pewnych produktów i by nie wykonywać pewnych czynności.
Dowiedz się więcej czytając poniższy artykuł.
Z pokolenia na pokolenie przekazywane są kobietom informacje, że ciąża to wyjątkowy czas, w którym możemy sobie pozwolić na więcej. Możemy jeść beż liczenia kalorii, możemy sprawiać sobie przyjemności bez okazji rozpieszczać się i kaprysić. Mówi się, że kobiecie w ciąży się nie odmawia jednak jest wiele rzeczy których kobieta w tym czasie powinna sobie odmówić.
Lista produktów spożywczych których powinna unikać kobieta w ciąży: Surowe jaja - mogą one być czynnikiem zakażenia salmonellą. Unikaj więc takich dań jak: jajka na miękko, tiramisu czy kogiel mogiel.
Surowe, pół surowe mięso - nieprzetworzone cieplnie mięso może być źródłem zakażenia toksoplazmozą oraz pasożytami.
Sól - warto wyeliminować ją z swojego jadłospisu, powoduje ona zatrzymywanie wody w organizmie, co jest dużym kłopotem kobiet w ciąży. Jeśli trudno ci wyeliminować ją z jadłospisu – ogranicz do minimum.
Sery - brie, feta, camembert, oscypek wszystkie te sery mogą być potencjalnym źródłem bakterii Listeria monocytogenes. Bakteria ta jest odpowiedzialna za procesy fermentacji w tych produktach, normalnie jest obojętna dla organizmu człowieka, jednak dla kobiety w ciąży jest groźnym czynnikiem powodującym zakażenia organizmu oraz dziecka.
Tłuszcze trans - obecne są one w wysoko przetworzonej żywności, w produktach smażonych na głębokim oleju, w chipsach, kostkach rosołowy oraz w ciastach gotowych. U osób dorosłych powodują one choroby cywilizacyjne takie jak zawał czy udar, u kobiety w ciąży mogą one powodować wady rozwojowe płodu bądź stan przedrzucawkowy.
Wątróbka - narząd ten jest magazynem wielu substancji zapasowych w tym witaminy A, która występuje najczęściej w formie retinolu i jest toksyczny dla płodu.
Oczywiście do produktów spożywczych, które powinny być unikane przez kobiety w ciąży, zaliczamy również kawę i produkty kofeinowe oraz alkohol.
Jakich czynności powinna unikać kobieta w ciąży?Unikaj kontaktu z kotami. Mogą one być potencjalnym źródłem toksoplazmozy a zarażenie w czasie ciąży może mieć nie tylko wpływ na pojawienie się u dziecka wad rozwojowych, ale i może być przyczyną śmierci w trakcie ciąży bądź niedługo po narodzinach.
Nie pal papierosów. Palenie może powodować wady rozwojowe dziecka bądź mniejszą masę urodzeniową. Może być też przyczyną przedwczesnego porodu.
Unikaj gorących kąpieli. Zbyt wysoka temperatura wody powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych - co może doprowadzić do poronienia bądź wcześniactwa u dziecka. To samo tyczy się słany, źródeł termalnych. Najbezpieczniejsza temperatura dla kobiety w ciąży to 36 stopni Celsjusza.
Używaj do sprzątania produktów naturalnych, jak najmniej „chemicznych”. Każda substancja czyszcząca działa drażniąco na ciało matki, które i tak w czasie ciąży jest mniej odporne i łatwiej o podrażnienia. Warto również w tym okresie stosować rękawiczki do sprzątania.
Zrezygnuj z butów na wysokim obcasie. W czasie ciąży punkt ciężkości w ciele kobiety ulega przesunięciu i dlatego tak ważne jest stabilne obuwie, które równomiernie rozkłada ciężar ciała na stopy.
Lista produktów spożywczych których powinna unikać kobieta w ciąży: Surowe jaja - mogą one być czynnikiem zakażenia salmonellą. Unikaj więc takich dań jak: jajka na miękko, tiramisu czy kogiel mogiel.
Surowe, pół surowe mięso - nieprzetworzone cieplnie mięso może być źródłem zakażenia toksoplazmozą oraz pasożytami.
Sól - warto wyeliminować ją z swojego jadłospisu, powoduje ona zatrzymywanie wody w organizmie, co jest dużym kłopotem kobiet w ciąży. Jeśli trudno ci wyeliminować ją z jadłospisu – ogranicz do minimum.
Sery - brie, feta, camembert, oscypek wszystkie te sery mogą być potencjalnym źródłem bakterii Listeria monocytogenes. Bakteria ta jest odpowiedzialna za procesy fermentacji w tych produktach, normalnie jest obojętna dla organizmu człowieka, jednak dla kobiety w ciąży jest groźnym czynnikiem powodującym zakażenia organizmu oraz dziecka.
Tłuszcze trans - obecne są one w wysoko przetworzonej żywności, w produktach smażonych na głębokim oleju, w chipsach, kostkach rosołowy oraz w ciastach gotowych. U osób dorosłych powodują one choroby cywilizacyjne takie jak zawał czy udar, u kobiety w ciąży mogą one powodować wady rozwojowe płodu bądź stan przedrzucawkowy.
Wątróbka - narząd ten jest magazynem wielu substancji zapasowych w tym witaminy A, która występuje najczęściej w formie retinolu i jest toksyczny dla płodu.
Oczywiście do produktów spożywczych, które powinny być unikane przez kobiety w ciąży, zaliczamy również kawę i produkty kofeinowe oraz alkohol.
Jakich czynności powinna unikać kobieta w ciąży?
Źródło:
Tel-med
Tel-med
TEL-MED POLECA
Lekarz Ginekolog-Położnik Poznań Piątkowo/ Endokrynologia ginekologiczna Poznań
Gabinet lekarza specjalisty Andrzeja Chojnickiego ginekolog-położnik w Poznaniu
woj. wielkopolskie
Poznań, ul. os. Bolesława Śmiałego
Poznań, ul. os. Bolesława Śmiałego
- czynna
- nieczynna