Medycyna ogólna

Czy warto jeść ryby?

Publikacja: 30 maj 2017

Ludzie zaczynają dbać o własną sylwetkę, uprawiają sport, stosują dietę, która jest najczęściej urozmaicona a jednym ze składników są ryby. Dietetycy uważają, że zawarte w nich kwasy omega-3 korzystnie wpływaja na organizm człowieka. Ale czy na pewno warto jeść ryby?

Zaleca się spożywania ryb i owoców morza 2 razy w tygodniu. W sklepach jest bardzo duży wybór ryb świezych jak i mrożonych. Wybierając ryby trzeba zapytać sprzedawce czy są one świeże, z jakich hodowli pochodzi gatunek, ponieważ nie każdy z nas ma wiedze na temat danego produktu. Gorzej natomiast jeżeli sa to owoce morza. Do Polski musza być one przeworzone z innych krajów, a co za tym idzie nie konieczne jest to produkt dobrej jakości. Najcenniejszy jest tłuszcz rybi zawierający kwasy z grupy omega-3 oraz jod i witaminy, korzystnie wpływające na cały organizm człowieka.

Zalety jedzenia ryb i zawartych w nich rodzaje kwasów omega-3 DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy):

  • Serce i układ krążenia - zmniejszają ryzyko zawałów, utrzymują prawidłowy poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżaja zły LDL, który powoduje zapychanie żył i tętnic
  • Mózg i układ nerwowy - kwas EPA (eikozapentaenowy) poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa sprawność fizyczną u dzieci. Z kwasu DHA (dokozaheksaenowy) w 60% jest zbudowana kora mózgowa. Jeżeli kobiety w ciąży dostarczają pokarm z dodatkiem ryby, to ich dzieci rodzą się zdrowsze, w szczególności rozwija się kora wzrokowa w mózgu
  • Wzrok - kwas omega-3 regeneruje pigment zwany rodopsyną w siatkówce oka, który poprawia ostrość widzenia. Z badań wynika, że jeśli w diecie osób starszych są zawarte ryby, owoce morza, a nawet suplementy diety z omega-3 są mniej narażeni na zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Kwasy omega-3 stanowią budulec błon komórkowych
  • Odporność i energia - wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegaja alergiom oraz zwalczają stany zapalne i infekcje. Dietetycy polecają wspomagać organizm suplementami diety na bazie oleju kryla antarktycznego (rodzaj małego skorupiaka podobnego do krewetki), który zawiera substancje zwaną astaksantyną. Składnik ten sprawia, że zwiększa się regeneracja mięśni po wysiłku fizycznym i ich wytrzymałość.
  • Kondycja psychiczna - zmniejsza skłonność do depresji
  • Płodność - kwasy omega-3 biora udział w procesie powstawania i dojrzewania plemników
  • Skóra - działanie kwasów omega-3 spowalnia starzenie się skóry, usprawnia syntezę kolagenu, wygładza, nawilża i ujędrnia skórę

Poza wieloma zaletami są również wady spożywania ryb morskich. W przypadku ciężarnych i dzieci do 7. roku życia należy jednak uważać na skażenia metalami ciężkimi. Jeśli nie jesteśmy pewni pochodzenia ryby i tłuszczów z ryb, które mogą zawierać szkodliwe metale, można zastąpić i spożywać w formie suplementów na bazie oleju z kryla. Ławice kryla występują w czystych wodach antarktycznych, co redukuje ryzyko skażeń toksynami, zaś uproszczony proces produkcji oleju pozwala zachować większy poziom składników odżywczych.

Źródło:
"Ryby w naszej kuchni. 200 przepisów na ryby i owoce morza", opracowanie zbiorowe

TEL-MED POLECA

Centrum Rehabilitacji Ortopedii Poznań Wilda/ Gabinet Lekarski w Poznaniu/ USG dzieci Poznań

STANLEY Centrum Medyczne w Poznaniu

woj. wielkopolskie
Poznań, ul. 28 Czerwca 1956 r.
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
łosoś atlantycki potrafi przeskoczyć wodospad o wysokości do 3 m?