Dieta dla osób aktywnych fizycznie
Publikacja: 23 grudzień 2015
Wysiłek fizyczny w połączeniu z odpowiednią dietą jest kluczowym elementem prowadzenia zdrowego stylu życia. Osoby aktywne fizycznie muszą dostarczać większej ilości energii i niezbędnych składników pokarmowych. Tylko odpowiednio dobrana, zbilansowana dieta pomoże właściwie przygotować się do wysiłku i zadbać o dobrą kondycję organizmu.
Racjonalne dobranie diety, a co za tym idzie – dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych i odpowiedniej ilości energii jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu na każdym etapie rozwoju. Niedobory energetyczne lub niewystarczająca ilość składników odżywczych (np. witamin, makro- i mikroelementów) może skutkować pojawieniem się problemów zdrowotnych lub zmniejszeniem wydolności i sprawności fizycznej. Osoby aktywne fizycznie mają zwiększone zapotrzebowanie na energię, wodę oraz składniki spożywcze. W zależności od rodzaju aktywności fizycznej i intensywności treningów, te zapotrzebowania się różnią.
Węglowodany zazwyczaj stanowią podstawowe źródło energii w codziennej diecie. Dobrze zbilansowana dieta powinna uwzględniać także to, że energia jest dostarczana z białek i tłuszczów. Przykładowo, osoby, dla których aktywność fizyczną stanowi bieg, powinny dostarczać energię:
Niektóre osoby aktywne fizycznie decydują się na dostarczanie energii i niezbędnych składników pokarmowych poprzez stosowanie suplementów diety. Decydując się na taką formę, należy zachować ostrożność. Nieumiejętne stosowanie suplementów diety może bowiem mieć negatywne skutki, jak np. pojawienie się hiperwitaminozy. Dlatego też dobrze w takim przypadku poprosić o konsultację dietetyka, który pomoże indywidualnie dobrać zbilansowaną dietę dostosowaną do rodzaju aktywności fizycznej.
Węglowodany zazwyczaj stanowią podstawowe źródło energii w codziennej diecie. Dobrze zbilansowana dieta powinna uwzględniać także to, że energia jest dostarczana z białek i tłuszczów. Przykładowo, osoby, dla których aktywność fizyczną stanowi bieg, powinny dostarczać energię:
- w 60-70% z węglowodanów;
- w 20-25% z tłuszczów;
- w 10-15% z białek.
Niektóre osoby aktywne fizycznie decydują się na dostarczanie energii i niezbędnych składników pokarmowych poprzez stosowanie suplementów diety. Decydując się na taką formę, należy zachować ostrożność. Nieumiejętne stosowanie suplementów diety może bowiem mieć negatywne skutki, jak np. pojawienie się hiperwitaminozy. Dlatego też dobrze w takim przypadku poprosić o konsultację dietetyka, który pomoże indywidualnie dobrać zbilansowaną dietę dostosowaną do rodzaju aktywności fizycznej.
Źródło:
„Suplementacja w sporcie.” M. Dymkowska-Malesa, Z. Walczak, Nowiny Lekarskie; „Wpływ zbilansowanej diety na skład ciała i zdolności wysiłkowe rekreacyjnych biegaczy długodystansowych.” K. Durkalec-Michalski, A.
„Suplementacja w sporcie.” M. Dymkowska-Malesa, Z. Walczak, Nowiny Lekarskie; „Wpływ zbilansowanej diety na skład ciała i zdolności wysiłkowe rekreacyjnych biegaczy długodystansowych.” K. Durkalec-Michalski, A.