Dieta

Dieta na problemy ze stawami? Dietetyk z Konina odpowiada!

Publikacja: 23 styczeń 2013 Ostatnia aktualizacja: 05 marzec 2013
Doskwiera Ci ból stawów? Na problemy z kolanami połykasz kolejną tabletkę? Sprawdź, jak pomóc chorym stawom poprzez odpowiednią dietę! Dietetyk mgr Marzena Pałasz odpowiada na pytania
Kto najczęściej cierpi na bóle w stawach?

Wielu sportowców cierpi na problemy ze stawami.

Czy odpowiednie odżywianie, może w takim przypadku pomóc?

Najlepszym, aczkolwiek niedocenianym, naturalnym lekarstwem na obolałe stawy jest odpowiednia dieta. Osoby mające problemy ze stawami powinny ograniczać spożycie tłustego nabiału ze względu na zawarty w nim kwas arachidonowy, który przyczynia się do powstawania w organizmie związków o działaniu prozapalnym. Kwas arachidonowy znajduje się również w jajach, mięsie i wędlinach.

Jak powinna zatem wyglądać dieta przyjazna dla naszych stawów?

Najlepiej jeść tylko chude mięso, np. drób. Zaleca się również spożywanie dużej ilości ryb, które obfitują w kwasy omega-3. Wysoka podaż kwasów omega-3 jest korzystna, bo przyczynia się do zmniejszenia koncentracji kwasu arachidonowego.
Dobroczynne kwasy zawarte są również w tłuszczach roślinnych. Żeby pomóc stawom, najlepiej spożywać olej słonecznikowy, rzepakowy i oliwę z oliwek.Powinno się również jeść dużo warzyw i owoców. Chodzi głównie o ich właściwości antyoksydacyjne oraz zawartość witaminy C, która regeneruje uszkodzony kolagen zawarty w stawach. Wspomniany kolagen zawarty jest naturalnie we wszelkiego rodzaju galaretkach, które też powinno się jeść w większych ilościach przy schorzeniach stawów.

Jakie produkty nie są wskazane?

Wśród warzyw występują takie, które niekoniecznie służą naszym stawom. Są to m.in. ziemniaki, pomidory, papryka oraz bakłażany. Przy stanach zapalnych stawów powinno się również ograniczyć mocną czarną herbatę i kawę.
Źródło:
mgr Marzena Pałasz

Ostatnie publikacje