Dieta

Dlaczego warto jeść owoce?

Publikacja: 14 grudzień 2015
Owoce zawierają w sobie dużą ilość poszczególnych witamin i minerałów, których niedobór może doprowadzić w późniejszym czasie do poważnych chorób nawet nowotworowych. Dowiedz się w dalszej części artykułu jakie są pozytywne skutki regularnego spożywania owoców.
Kiedy organizm potrzebuje większą ilość witamin i składników mineralnych, wysyła nam ciche sygnały.  Wypadanie włosów, łamanie się paznokci, przemęczenie, bezsenność, słaba odporność na stres oraz złe samopoczucie to niektóre z objawów, które pojawiają się w pierwszej kolejności  gdy brakuje nam witamin i minerałów w organizmie. Powinniśmy wtedy zadbać o naszą dietę i wzbogacić ją owocami.  Na co mają wpływ składniki mineralne oraz witaminy zawarte w owocach? Dowiesz się więcej z dalszej części tego artykułu.

Owoce są źródłem wielu witamin m.in.  takich jak :
  •   witamina A,
  •   witamina C,
  •   witamina D,
  •   witamina E.
i minerałów :
  •   wapń,
  •   magnez,
  •   selen,
  •   potas,
  •   sód,
  •   cynk,
  •   błonnik.
Składniki  odżywcze występujące w owocach:
  • Maja wpływ na odporność  - dzięki odpowiedniej ilości witamin i minerałów w organizmie, nie jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje. Odpowiedzialna jest za to głównie witamina C, która wspomaga walkę z infekcja oraz zmniejsza jej objawy. Wszystkie owoce cytrusowe oraz kiwi, melony, czarne i czerwone porzeczki, maliny, jeżyny posiadają w swoim składzie witaminę C.
  • Mają wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego – występujący błonnik w owocach ogranicza rozwój złego cholesterolu w krwi. Zapobiega to nadciśnieniu tętniczemu, miażdżycy oraz chorobie wieńcowej, która jest niezwykle groźna dla zdrowia naszego organizmu.
  • Wspomagają  odchudzanie – szczupłą sylwetkę można zawdzięczyć dużej ilości błonnika występującej  w owocach. Składnik ten wspomaga i poprawia metabolizm jak i motorykę naszych jelit. Najlepiej spożywać te owoce, które posiadają małą ilość cukru np. brzoskwinie, porzeczki, jabłka, gruszki, grejpfruty, morele i śliwki.
  • Chronią nas przed starzeniem się – witaminy A, C i E są naturalnymi przeciwutleniaczami. Przeciwdziałają niszczeniu się komórek, starzeniu się  również powstawaniu zmian nowotworowych, dodatkowo witamina C wspomaga gojenie się ran, ogranicza powstawanie krwotoków oraz sińców. Nasz organizm znacznie wolniej się starzeje i jest bardziej odporny na uszkodzenia.
  • Orzeźwiają – szczególnie w upalne dni warto sięgnąć po większa ilość owoców, ponieważ wspaniale gaszą pragnienie. Owoce dostarczają organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych jak również wodę co zapobiega odwodnieniu. Zauważyć można również poprawę stanu skóry. Skóra będzie gładsza i bardziej jędrna, o regularnym kolorycie.
  • Poprawiają wzrok – hamują rozwój wad, chronią przed tzw. „kurzą ślepotą”, czyli wadą wzroku, która objawia się słabym widzeniem po zmroku lub w ciemnym pomieszczeniu, nieleczona może doprowadzić do utraty wzroku.
  • Oczyszczają organizm – owoce są również bogatym źródłem antyoksydantów co bardzo dobrze wpływa na naturalne oczyszczenie organizmu z toksyn.

  • W okresie wiosenno – letnim owoców jest pod dostatkiem,  natomiast zimą, gdy wybór owoców znacznie spada, równie  dobrze możemy sięgnąć po mrożonki. Owoce mrożone, wg ekspertów nie tracą na wartości, posiadają w większości wszystkie swoje składniki odżywcze, są zdrowie. Ich świeżość jest porównywalna do świeżych surowych owoców, późną zimą lub wczesną wiosną świeżość mrożonek może znacznie przewyższyć surowe owoce.

    Jedzenie owoców wnosi dla naszego organizmu same pozytywne rzeczy. Warto zwrócić uwagę na ilość owoców przez nas spożywanych. Aby cieszyć się długim zdrowiem, dobrą kondycją i witalnością, posiadać piękne, zdrowe ciało należy sięgać po owoce 5 razy dziennie przez cały rok.
    Źródło:
    Polska Federacja Producentów Żywności

    Ostatnie publikacje

    Czy wiesz że.. ?
    pomarańcze powinno się jeść z ich białą skórką, ponieważ  zawiera ona niemal tyle samo witaminy C, co miąższ?