Ciąża

Prawidłowa suplementacja diety w ciąży

Publikacja: 07 listopad 2014
Okres ciąży jest wyzwaniem dla każdego kobiecego organizmu, a stworzenie prawidłowych warunków do rozwoju dziecka jest jednym z podstawowych zadań dla przyszłej mamy. Kluczową rolę w tym procesie pełni prawidłowe odżywianie i suplementacja diety, dzięki której możliwy będzie prawidłowy przebieg ciąży.
Dla prawidłowego rozwoju dziecko potrzebuje bardzo dużych ilości białek, minerałów i witamin, które pobiera od matki poprzez łożysko. Aby zapewnić prawidłową ilość wszystkich składników kobieta w ciąży musi nie tylko dostarczyć sobie większą ilość kalorii ale też dodatkowo suplementować dietę. Według specjalistów najważniejsze jest uzupełnianie:
  • kwasu foliowego,
  • jodu,
  • kwasu DHA,
  • wapnia i fosforu,
  • witaminy D.
Kwas foliowy

O wadze tej witaminy słyszeli zapewne wszyscy. Dla kobiet w ciąży zalecane jest, by spożywały jej około 0,4mg dziennie. Z uwagi na to, że nasz organizm nie potrafi sam zsyntetyzować kwasu foliowego, bardzo istotne jest by nie zapominać o tym składniku diety, który pełni wiele ważnych funkcji:
  • udział w syntezie DNA,
  • wspomaganie tworzenia czerwonych krwinek,
  • odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego.
Jod

Pierwiastek ten jest niezbędny szczególnie w okresie pierwszych 10 tygodni ciąży, ponieważ dziecko nie ma wtedy jeszcze wykształconej tarczycy i nie może samo wytworzyć hormonów odpowiadających za rozwój mózgu i wzrost kości. Niedobór tego składnika może prowadzić do upośledzenia umysłowego. W tym okresie przyszła mama powinna spożywać około 150µg jodu dziennie. Dodatkowe uzupełnienie diety w ten pierwiastek może pochodzić z :
  • ryb morskich,
  • soli kuchennej jodowanej,
  • wody mineralnej.
Witamina D

Odpowiada ona za gospodarkę wapniowo – fosforanową i razem z tymi pierwiastkami powinna być dostarczana do organizmu przyszłej matki. Prawidłowa suplementacji tych składników ma kluczową role w rozwoju kośćca i zębów dziecka,  a także w zapobieganiu problemów z osteoporozą samej kobiety. Zdecydowanie większa podaż tej witaminy powinna mieć miejsce w drugim trymestrze ciąży.

Kwasy DHA

Kwas dokozaheksaenowy należy do jednych z najważniejszych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jego głównym źródłem są ryby morskie i owoce morza, jednak można go także suplementować w postaci różnych preparatów dostępnych w aptekach. DHA jest cennym składnikiem wspomagającym rozwój:
  • układu nerwowego,
  • siatkówki oka.
Źródło:
Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach( A, D, E, K) dostarczane kobiecie w ciąży w nadmiernych ilościach magazynowane są w tkance tłuszczowej, gdzie mogą wywierać toksyczność. Najbardziej niebezpieczne jest przedawkowanie witaminy A, która może doprowadzić do powstawania wad rozwojowych dziecka.