Ciąża

Dlaczego mam ochotę na ogórki kiszone?

Publikacja: 28 marzec 2014 Ostatnia aktualizacja: 27 listopad 2017
Wokół zachcianek ciążowych krąży wiele legend. Jeśli masz ochotę na kwaśne smaki to urodzisz chłopca jeżeli masz ochotę na słodki smak to dziewczynkę. Jednak mało ma to wspólnego z płcią dziecka, za to prawdą jest, że w czasie ciąży zmienia się kobiecie smak i ogórek kiszony z dżemem to nic dziwnego. Jednak czym spowodowane są ciążowe zachcianki?
W czasie ciąży kobiecie zmienia się smak nieraz całkowicie, niejadalne potrawy staja się ulubionymi, dziwne kompozycje smakowe nie przeszkadzają, pojawia się ochota nawet na te niejadalne rzeczy takie jak mydło czy kreda. Organizm naturalnie odczuwa co mu  potrzebne i informuje nas o tym poprzez zwiększoną ochotę na dany produkt. Również te dziwne połączenia smakowe  bądź upodobanie do potraw o wyrazistym smaku mogą byś spowodowane mdłościami. Jedzenie takich potraw może przytłumić te nieprzyjemne objawy.

Kwaśne potrawy

Ochota na kwaśne potrawy takie jak ogórki kiszone, kapusta kiszona cytrusy może być spowodowana zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę C. Organizm sam wysyła nam informacje czego potrzebuje a a tym przypadku ochota na kwaśne nie tylko może oznaczać zwiększone  zapotrzebowanie  na witaminę C ale również potrzebę zwiększenia odporności organizmu. Ochota na Kwaśne pokarmy również może mieć przyczynę w niedoborze żelaza u kobiety w ciąży, który to jest bardzo częstym problemem u ciężarnych. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza u kobiety a u dziecka wpływa na prawidłowy rozwój krwinek czerwonych.

Słodkie potrawy

Ochota na słodkie rzeczy u kobiety w ciąży jest oznaką zwiększonego zapotrzebowania energetycznego nawet o 500 kcal.warto jednak nie zaspokajać tej potrzeby łatwo dostępnym cukrem w ciastkach, batonach tylko owocami czy łyżeczką miodu.

Gorzkie produkty

Zachcianka na gorzkie oznaczać może zwiększone zapotrzebowanie na magnez. Magnez jak wiadomo potrzebny jest w głównej mierze do budowania kości i zębów u dziecka, za to kobietę chroni przed przedwczesnymi skurczami. Podczas mdłości często jest wydalany z organizmu wiec organizm się "upomina" o magnez powodując u kobiety ochotę na gorzkie produkty. Magnez można znaleźć miedzy innymi w orzechach,
w brązowym ryżu czy innych ziarnach.

Słone potrawy

Słony smak kojarzony jest z zwiększoną potrzeba organizmu  na kwasy omega-3. Wpływają one na prawidłowy rozwój układu krwionośnego dziecka oraz siatkówki oka. dlatego warto spożywać w czasie ciąży tłuste ryby takie jak śledzie makrela ale i należy dodawać olej na przykład do sałatek. Polecany jest również olej lniany który wpływa na lepsza pamięć u dziecka a u kobiety na ładniejszą cerę.

A co oznaczają inne zachcianki?
  • czekolada niedobór magnezu,
  • ryby niedobór kwasów tłuszczowych,
  • mięso niedobór białka, azotu,
  • kiszonki niedobór witaminy C,
  • masło orzechowe brak witamin z grupy B,
  • słone masło niedobór soli,
  • ser niedobór wapnia i fosforu,
  • banany brak potasu.

TEL-MED POLECA

Lekarz Ginekolog-Położnik Poznań Piątkowo/ Endokrynologia ginekologiczna Poznań

Gabinet lekarza specjalisty Andrzeja Chojnickiego ginekolog-położnik w Poznaniu

woj. wielkopolskie
Poznań, ul. os. Bolesława Śmiałego
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje