Rola antyoksydantów w organiźmie.
Przeciwutleniacze:
Inaczej antyoksydanty, to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są bardzo nietrwałe chemicznie, dlatego mają znaczną reaktywność i zdolność do uszkadzania różnych składników komórek żywych. Przyłączając elektrony, utleniają one każdą napotkaną cząsteczkę. Reagują z cząsteczkami białek, tłuszczów i węglowodanów, wywołując jednocześnie wiele chorób oraz przyspieszając procesy starzenia się organizmu. Przypuszcza się, że biorą udział w powstawaniu nowotworów, schorzeń kardiologicznych, miażdżycy, zaćmy, cukrzycy, choroby Alzheimera i Parkinsona. W każdym organizmie występują wolne rodniki, jednak to ich ilość decyduje o ich niebezpieczeństwie. Antyoksydanty mają duży wpływ na wygląd ciała, samopoczucie i funkcjonowanie różnych układów organizmu człowieka.
Przeciwutleniacze:
-
wzmacniają system odpornościowy,
-
zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego,
-
zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu w naczyniach krwionośnych,
-
uszczelniają naczynia krwionośne,
-
obniżają ciśnienie krwi, hamują spajanie się płytek krwi i zapewniają odpowiedni jej przepływ,
Czynniki zwiększające powstawanie wolnych rodników.
-
dodatki do żywności (substancje konserwujące),