Dieta

Rola diety w leczeniu chorób żołądka

Publikacja: 23 październik 2018
Choroby żołądka rozwijają się pod wpływem wielu czynników. Najczęstszą przyczyną jest prawdopodobnie zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Jedną z chorób żołądka jest zapalenie błony śluzowej żołądka (zapalenie żołądka).

Zapalenie żołądka - przyczyn i objawy

Czynnikami wpływającymi na rozwój zapalenia żołądka są:
  • czynniki infekcyjne – zakażenie bakterią Helicobacter pylori
  • czynniki toksyczne –  niektóre leki, szczególnie niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym kwas acetylosalicylowy, żółć, alkohol
  • czynniki autoimmunologiczne – organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnej tkance
Objawy zapalenia żołądka:
  • ból w jamie brzusznej
  • wzdęcia, nudności, wymioty, wzmożone odbijanie
  • uczucie pełności w brzuchu występujące nawet przy spożyciu niewielkiego posiłku
  • gwałtowny spadek masy ciała , który nie jest wynikiem stosowania diet odchudzających
  • brak apetytu
  • może pojawić się ciągłe zmęczenie, senność, trudności w oddychaniu, bladość skóry
W leczeniu zapalenia żołądka ważna jest odpowiednio skomponowana dieta. Zalecana jest dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa, składająca się z produktów nie podrażniających błonę śluzową żołądka.

Przeciwwskazania - czego nie jeść?

  • ograniczyć spożycie tłuszczu: tłuste mięso i ryby, smalec, słonina, pełnotłuste mleko, sery żółte i pleśniowe, tłuste twarogi
  • wykluczyć produkty bogate w błonnik
  • ograniczyć lub wyeliminować produkty i potrawy wzdymające
  • unikać spożycia alkoholu, mocnej kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych i słodzonych
  • unikać ostrych przypraw
Wszystkie te produkty mogą nasilać objawy choroby. Należy wystrzegać się jedzenia potraw smażonych, dań gotowych,  fast-food, żywności o wysokim stopniu przetworzenia.

Wskazania dietetyczne

  • produkty zwierzęce o niskiej zawartości tłuszczu: chude mięso, ryby, niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne, chude sery
  • oczyszczone produkty zbożowe, jak np. pszenne pieczywo, drobne makarony, biały ryż, kasza manna
  • dojrzałe owoce i warzywa bez skórki, głównie w formie ugotowanej, musów, przecierów, puree
  • jajka w niewielkiej ilości, gotowane na miękko, półtwardo, jajecznica na parze
  • niewielkie ilości tłuszczów, przede wszystkim pochodzenia roślinnego jak np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz masło
  • łagodne przyprawy i zioła jak np. rumianek, koperek, natka pietruszki, cynamon
Badania epidemiologiczne wykazały, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce zawierające duże zasoby witaminy C, głównie warzywa surowe, warzywa czosnkowe i owoce cytrusowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe przełyku i żołądka. Jednak mogą mieć na to wpływ inne składniki zawarte w tych produktach. Wg badań małe spożycie witaminy C sprzyja rozwojowi zmian przedrakowych w żołądku. Witamina C ma zdolność niszczenia wolnych rodników, które mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek.
Źródło:

https://wylecz.to/diety/dieta-przy-zapaleniu-zoladka-co-jesc-w-zapaleniu-blony-sluzowej-zoladka
http://www.czytelniamedyczna.pl/1412,rola-diety-w-etiopatogenezie-i-leczeniu-chorob-zoladka.html
https://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/50792,zapalenie-blony-sluzowej-zoladka

 

 

Ostatnie publikacje