Odciąganie i przechowywanie pokarmu
Sytuacje wymagające odciągania pokarmu:
- nawał pokarmu (do odciągnięcia niewielkiej ilości mleka przed karmieniem),
- niedobór pokarmu (by pobudzić laktację),
- wklęsłe lub płaskie brodawki (dla poprawy ich kształtu przed przystawieniem dziecka),
- dziecko słabo ssie lub odmawia ssania,
- piersi są ciężkie, napięte, a nie chcesz budzić dziecka,
- dziecko przebywa z dala od mamy,
- nastąpiła długa przerwa między karmieniami i brodawka jest trudna do uchwycenia.
Przygotowanie do odciągania pokarmu:
Zawsze przed odciąganiem należy pamiętać aby dokładnie umyć ręce, piersi oraz brodawki. Powinno się także myć sprzęt stosowany do odciągania. Przystawiając odciągacz do piersi, warto zwrócić uwagę, aby nie dotykać ręką jego wewnętrznych powierzchni przylegających do piersi. Pokarm można odciągać zarówno ręcznie jak i za pomocą odciągacza mechanicznego. Ręczne odciąganie jednak wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości niż użycie laktatora. Po przyłożeniu odciągacza do piersi brodawka powinna znajdować się swobodnie w samym środku końcówki. Podczas odciągania cała pierś powinna ruszać się rytmicznie zgodnie z pracą laktatora. Odciąganie nie powinno być bolesne. Odciągacz ręczny napędzany jest ręką kobiety, natomiast elektryczny zasilany jest baterią i prądem sieciowym.
Przechowywanie pokarmu:
Przechowywanie mleka matki - jak długo?
-
do 8 godzin w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
-
do 2–5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C. ...
-
do 2 tygodni w zamrażalniku lodówki w temperaturze –10˚C.
-
do 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.
Nehring-Gugulska M., Żukowska-Rubik M., Pietkiewicz A., Karmienie piersią w teorii i praktyce, wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017.