Ważny temat

Jakie witaminy w swoim składzie mają śliwki?

Publikacja: 03 wrzesień 2018 Ostatnia aktualizacja: 07 wrzesień 2018

Istnieje wiele rodzajów śliwek, metod ich przygotowania oraz przechowywania. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanley, opale i mirabelki. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, a mimo to są u nas owocem trochę niedocenianym. Tymczasem oprócz walorów kulinarnych posiadają również szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warto się z nimi zapoznać zwłaszcza teraz, kiedy trwa sezon na te owoce.

Korzystny wpływ na urodę

Śliwki, zwłaszcza te o ciemnofioletowej barwie zawierają pokaźną liczbę różnorodnych składników, m.in. witaminy A, C, E, B6, K, PP, polifenole (m.in. kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Te owoce powinny docenić szczególnie osoby, mające problemy z cerą naczynkową – ze względu na znaczną ilość witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne oraz K odpowiadającej za krzepnięcie krwi, śliwki pomagają zapobiec uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na skórze, a dzięki obfitości antyutleniaczy: tanin, flawonoidów, naringeniny, hesperydyny, kwasu ferulowego, opóźniają proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek. Preparaty zawierające wyciągi z tych owoców działają również przeciwzmarszczkowo oraz głęboko oczyszczają i zwężają pory skóry. Można nawet samodzielnie wykonać maseczkę ze śliwek, rozgniatając dojrzałe owoce bez pestek i mieszając z ubitą pianą z białek. Nakładamy ją na twarz na około 15-20 minut.

Pomoc w odchudzaniu

Śliwki polecane są wszystkim, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Zawierają bowiem pektyny, które zapewniają uczucie sytości (dzięki czemu przez pewien czas po zjedzeniu owoców, żołądek nie będzie miał ochoty na inne przekąski), pomagają usuwać resztki pokarmów, usprawniają i przyspieszają perystaltykę jelit oraz regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Należy jednak pamiętać, że śliwki jedzone w nadmiarze powodują biegunkę.

Właściwości odżywcze i lecznicze

Włączenie śliwek do codziennego menu może być bardzo korzystne dla naszego organizmu. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami, a dzięki dużej zawartości wyżej wspomnianych pektyn (błonnika) zapobiegają zaparciom, powstrzymują wchłanianie cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy i regulują ciśnienie krwi. Co więcej śliwki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz samopoczucie ze względu na dużą zawartość magnezu i witaminy B6. Te owoce są szczególnie polecane chorym na kamicę nerkową i reumatyzm. Co ciekawe, badania dowiodły, że naturalne ekstrakty ze śliwek niszczą komórki nowotworowe.  Potwierdzono naukowo, że codzienne jedzenie 3-4 śliwek może nas uchronić przed np. rakiem jelita grubego. Wyciąg z kory śliwki stosowany jest również przy leczeniu prostaty, natomiast ze śliwy japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza. Warto sięgać po śliwki suszone, mimo, iż są znacznie bardziej kaloryczne, ponieważ posiadają wielokrotnie więcej składników mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor) niż owoce świeże. 

Źródło:
http://beszamel.se.pl/sliwka/sliwki-witaminy-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-kulinarne,1293/
https://akademiasmaku.pl/vademecum/zjedz-sliwke-jakie-cenne-wlasciwosci-maja-sliwki,507
https://kobieta.wp.pl/jedz-sliwki-bedziesz-piekna-5982701371536513a

Ostatnie publikacje