Dieta

Dlaczego warto pić sok z buraka?

Publikacja: 14 sierpień 2018 Ostatnia aktualizacja: 12 wrzesień 2018

Dlaczego warto pić sok z buraka?

Burak w Polsce to znane warzywo pod nazwą burak ćwikłowy. Łacińska nazwa (Beta vulgaris L.) Pochodzi od burka nadmorskiego zwanego (Beta martima L.) Burak był uprawiany już w starożytności. Stosowano go zarówno w celach spożywczych jak i leczniczych. W Europie uprawa tego warzywa stała się popularna w XVI w.

Wartość gospodarcza

Zaletą w gospodarce buraka jako produktu spożywczego na szeroka skalę, jest możliwość jego przechowywania przez bardzo długi okres czasu. Dobra przechowalność jest wielką wygodą do transportu eksportowego. Uprawa buraka jest tania i łatwa. To sprawia, że jest dostępny dla przeciętego konsumenta w taniej cenie.
W przemyśle przetwórczym burak ćwikłowy ma szerokie zastosowanie w produkcji.:
  • soków pitnych
  • barszczu
  • produkcji naturalnego barwnika spożywczego – betaniny.
Najbardziej pożąda odmiana buraka do przetwórstwa jest taka która ma korzenie wydłużone, które są wygodniejsze do krojenia.
Ponadto rozróżnia się odmiany ze względu na długość okresu wegetacyjnego na wczesne (90–110 dni) i późne (110–130 dni).
Korzenie i liście buraka. Popularnie zwana botwinka – to młode liście w postaci jadalnej . Ich skład to białka i sole mineralne. Jest większy niż w korzeniu. Jadalne są również korzenie. Ich zawartość to około 20% suchej masy, 2% białka, 1% błonnika i 10 mg witaminy C. Wartość smakową dają kwasy organiczne tj. jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy i winny. Korzenie i liście są jadalne w stanie świeżym jako dodatek do sałatek.

Witaminy i minerały w burakach:

  • Witamina C – działa zapobiegająco infekcjom, nowotworom i alergiom
  • Witamina B - wspomaga pamięć, funkcjonalność układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci
  • Kobalt - wykazuje właściwości krwiotwórcze
  • Wapń - dobrze działa na kości i zęby
  • Magnez - zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu
  • Sód i potas - odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu
  • Mangan - wchodzi w skład m.in. enzymów. Co ciekawe, buraki posiadają miedź, która odpowiada za gospodarkę żelaza, kości oraz kolagen
  • Żelazo - wysoka zawartość- sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, co zapobiega anemii
  • Batanina – barwnik jest pomocny w walce  z bakteriami. Wspomaga układ odpornościowy i pomaga uniknąć tzw. stresu oksydacyjnego. To działanie pomaga zmniejszać ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych (np.: cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, alergii, nowotworów)
  • Niski indeks glikemiczny - buraki mają w surowej postaci to wspomaga m.in. przemianę materii i usuwa szkodliwe toksyny z organizmu
  • Picie soku z buraków redukuje procesy gnilne w jelitach.

Kto może pić sok z kiszonych buraków?

Sok z buraków jest zalecany zarówno dla mężczyźni jak i dla kobiet. Mężczyźni mogą zwiększyć swoją wytrzymałość i libido. Kobiety, utrzymać zgrabną sylwetkę i zachować na długo młody wygląd. Natomiast dla dzieci sok z buraka to naturalny środek wzmocnienia odporności. Sok z kiszonych buraków polecany jest weganom i wegetarianom, ponieważ dostarcza cenne żelazo pochodzenia roślinnego.

Kto powinien unikać soku z kiszonych buraków?

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, sok z kiszonych buraków powinien być unikany przez osoby chore na cukrzycę. Przeciwwskazaniem objęte są również osoby z  kamicą nerkowa i reumatyzmem.
Źródło:
http://2metryzdrowia.pl/sok-z-kiszonych-burakow/
https://www.rynek-rolny.pl/artykul/wszystko-o-uprawie-buraka-cwiklowego-to-warto-wiedziec.html
http://postroniepiekna.pl/?page=news/158/15/Sprawdz-dlaczego-warto-pic-sok-z-buraka
http://sklep.zielarski.tychy.pl/przepisy/12-porady/120-dlczego-warto-pic-sok-z-burakow
Buhttps://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/burak-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-buraka,20832.html
https://lokalnyrolnik.pl/blog/buraki-wlasciwosci-odzywcze-zdrowotne/

Ostatnie publikacje