Jaką dietę stosować u pacjentów z hemochromatozą?
Hemochromatoza jest jednostką chorobową będąca wynikiem nadmiernego gromadzenia się żelaza w organizmie. Do zaburzeń dochodzi na poziomie gospodarki regulującej poziom żelaza, z czego wynika późniejsze odkładanie tego pierwiastka w narządach miąższowych, uszkodzenie ich oraz niewydolność.
Hemochromatoza
-
pierwotna (wrodzona) jest chorobą genetyczną i ze względu na zmutowany gen dzieli się na pięć typów. Najczęściej spotykana postać spowodowana jest mutacją genu HFE.
-
wtórna (nabyta)
Leczenie hemochromatozy
Najskuteczniejszą metodą leczenia pacjentów chorych na hemochromatozę są regularne (1–2 razy w tygodniu) upusty krwi (flebotomia), przy jednoczesnym monitorowaniu parametrów biochemicznych i hematologicznych. Terapia pozwala na usunięcie około 250 mg żelaza w przeliczeniu na jedną jednostkę upuszczonej krwi (500 ml). Skuteczność flebotomii uzależniona jest od stopnia uszkodzenia narządów w momencie rozpoczęcia leczenia. W przypadku hemosyderozy wtórnej znajdują zastosowanie preparaty chelatujące żelazo np. deferoksamina, które ułatwiają wydalanie tego pierwiastka z organizmu.
Dieta w hemochromatozie
- czerwone mięso (wołowina, cielęcina, wieprzowina),
- podroby (wątroba, nerki),
- ryby,
- żółtko jaj,
- nasiona roślin strączkowych (groch, fasola),
- orzechy,
- suszone owoce (morele, śliwki).
Produkty wskazane:
- Mleko i przetwory mleczne; sery, jogurty, kefiry – produkty są źródłem wapnia, który hamuje wchłanianie żelaza,
- Makarony, kasze, ziarna zbóż – są źródłem błonnika, który również będzie ograniczał przyswajalność żelaza w organizmie,
- Ziemniaki,
- Niektóre owoce – z wyłączeniem bogatych w witaminę C i odpowiednio skomponowane w posiłku tak, aby nie nasilały wchłaniania żelaza,
- Kawa i herbata – ze względu na zawartość taniny również ograniczają wchłanianie żelaza.
Produkty przeciwskazane:
- Czerwone mięso; wołowina, wieprzowina, cielęcina – bogate źródło żelaza hemowego,
- Podroby; wątroba, nerki, wędliny, pasztety, żółtka jaj,
- Ryby,
- Szpinak, rośliny strączkowe, suszone morele, śliwki,
- Mak, nasiona dyni, kiełki pszenicy, płatki owsiane, czekolada.
- Katarzyna Sikorska, Krzsztof Piotr Bielawski, Tomasz Romanowski, Piotr Stalke, Hemochromatoza dziedziczna – najczęstsza choroba genetyczna człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2006, nr 60, s. 667–676