Dieta

Dieta ubogoresztkowa

Publikacja: 27 czerwiec 2018 Ostatnia aktualizacja: 12 wrzesień 2018

U kogo powinna być stosowana?

Dieta niskoresztkowa ma na celu spożywanie produktów, które oszczędzają jelita. Powinna być stosowana przez osoby z chorobami jelita cienkiego i grubego. Do chorób jelita cienkiego zaliczamy: jelito drażliwe, stany zapalne jelit. Choroby jelita grubego: wrzody jelitowe, rak jelita grubego.
Dietę ubogoresztkową stosuje się u osób po zabiegach operacyjnych, by stopniowo przyzwyczajać organizm do produktów bogatszych w błonnik pokarmowy i ciężej strawnych, aby chory mógł jak najszybciej wrócić do normalnego żywienia podstawowego. Zalecana jest ona również pacjentom przed badaniem kolonoskopii lub kolonografii.
Z tego względu dieta powinna być łatwostrawna. Dieta niskobłonnikowa powinna ponadto wypełniać zapotrzebowanie energetyczne chorego oraz dostarczać składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zalecane produkty oraz techniki gotowania

W celu wypełnienia powyższych zaleceń, zostały określone pewne zasady, których stosowanie ma przynieść oczekiwane rezultaty dla chorego, jakim jest poprawa jakości życia oraz profilaktyka chorób jelitowych.
Zalecane techniki kulinarne to gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie w folii lub duszenie. Nie zaleca się smażenia.
Gotowanie kasz, płatków, makaronów, ryżu do osiągnięcia miękkości,  nie zaleca się gotować produktów do połowy twardości tzw. aldente.
Ograniczenie produktów wysokobłonnikowych, tj. pieczywa z pełnego przemiału, graham, razowego, gruboziarnistych kasz i płatków, grubych makaronów, ciemnego ryżu, warzyw korzeniowych.
Spożywanie produktów zbożowych rafinowanych, tj oczyszczonych z błonnika: białe pieczywo, jasne makarony, drobne kasze i płatki, biały ryż.
Ograniczenie warzyw spożywanych na surowo, na rzecz lekko podgotowanych, sparzonych, zblanszowanych lub pieczonych. Obieranie owoców i warzyw ze skórki.
Spożywanie chudych mięs zwierzęcych, wędlin, ryb i przetworów mlecznych.
Stosowanie dobrej jakości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, olejów roślinnych i oliwy. Ograniczenie spożywania tłustego mleka i tłustych przetworów.
Stosowanie łagodnych przypraw: koperek, cynamon, sok cytrynowy.
Ograniczenie spożywania cukru, ciast, wyrobów cukierniczych i słodyczy.
Dobrze zbilansowana dieta powinna być wysokoenergetyczna, aby wypełniać zapotrzebowanie kaloryczne chorego przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiedniej podaży elementów odżywczych w tym składników mineralnych i witamin. Posiłki powinny być smaczne i sprawiać przyjemność konsumentowi, gdyż dieta poza odpowiednim bilansem pod względem zdrowotnych składników powinna smakować.
Źródło:
"Choroby wewnętrzne" pod redakcją prof. dr hab. med. Andrzeja Szczeklika
Jan Gawęcki: Żywienie Człowieka. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Naukowe, 2011, seria: Podstawy Nauki o Żywności.

Ostatnie publikacje