Ciąża

Dieta w cukrzycy ciążowej

Publikacja: 15 luty 2017 Ostatnia aktualizacja: 16 luty 2017

Jeżeli dowiedziałaś się, że masz cukrzycę ciążową, boisz się i nie wiesz, co Cię czeka nie wpadaj w panikę. Przeczytaj artykuł, w którym znajdziesz informacje na ten temat.

Cukrzyca ciążowa to diagnoza, której żadna kobieta nie chciałaby usłyszeć. O tym, że organizm nie radzi sobie z metabolizmem węglowodanów, kobieta dowiaduje się zwykle między 24-28 tygodniem ciąży, po wykonaniu testu na obciążenie glukozą.

Przyszła mama powinna szczególnie przestrzegać zasad zdrowego żywienia.

1. Przede wszystkim należy wyeliminować tłuste mięsa, podroby, żółte sery, pełne mleko, tłuste twarogi, śmietanę  oraz majonez.

2. Należy unikać smażonych potraw.

3. Mięso powinno być gotowane na wodzie lub parze, duszone bez obsmażania, pieczone w pergaminie lub folii.

4. Zrezygnować trzeba z placków ziemniaczanych, racuch, frytek, smażonych kotletów.

5. Wykluczyć z diety należy słodycze, słodkie napoje gazowane, soki, lody, dżemy, ciastka, czekoladę, miód.

6. Pod kontrolą muszą być również owoce, takie jak banany, winogrona, suszone daktyle, figi czy gruszki.

W diecie cukrzycowej bardzo ważne jest, aby przestrzegać pięciu-sześciu niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia, w miarę regularnie spożywanych, najlepiej co trzy godziny.  Lekki posiłek przed snem np. jogurt, kromka chleba lub jabłko uchroni przed nagłym spadkiem glukozy w nocy. Należy go spożyć do godziny 22.00.

Dieta przy cukrzycy ciążowej powinna obfitować w surowe warzywa, ponieważ zawarty w nich błonnik pokarmowy i magnez zapewniają wchłanianie glukozy. Zaleca się spożycie warzyw zielonych: sałaty, świeżych ogórków, szpinaku. Nie wolno zapominać w ciągu dnia o odpowiedniej ilości płynów – najlepiej wypijać 2 litry niegazowanej wody mineralnej.

Węglowodany złożone powinny wchodzić w skład każdego posiłku, np.:

  • produkty zbożowe z grubego przemiału,
  • pieczywo z dodatkiem otrębów,
  • pieczywo chrupkie,
  • płatki owsiane i jęczmienne,
  • kasze gryczana i jaglana,
  • ryż,
  • makarony,
  • ziemniaki.

W diecie nie powinno zabraknąć tłuszczy i białka, które powinny stanowić około 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Najlepiej, gdy białko pochodzi z chudych mięs i gatunków wędlin takich jak: drób, chuda cielęcina, ryby, schab, polędwica oraz z mleka i jego przetworów: jogurtów, serów, kefirów. Warto wybierać mleko odtłuszczone, chude ser, naturalne twarogi bez dodatku cukru. 

Przy cukrzycy ciążowej należy pamiętać o odpowiedniej diecie, nie można pozwolić  sobie na kulinarne szaleństwa.

Źródło:
"Poradnik żywienia kobiet w ciąży", Instytut Matki i Dziecka

TEL-MED POLECA

Centrum Rehabilitacji Ortopedii Poznań Wilda/ Gabinet Lekarski w Poznaniu/ USG dzieci Poznań

STANLEY Centrum Medyczne w Poznaniu

woj. wielkopolskie
Poznań, ul. 28 Czerwca 1956 r.
  • czynna
  • nieczynna

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
szacuje się, że cukrzyca ciążowa dotyczy około 8 proc. kobiet w ciąży, a niektóre źródła mówią nawet o 12 proc?