Dieta

Dieta wegańska. Czego należy przestrzegać?

Publikacja: 05 grudzień 2016

Dieta wegańska to jedna z odmian diety wegetariańskiej, która całkowicie opiera się na produktach pochodzenia roślinnego. Osoby będące na tej diecie muszą rezygnować z pewnych produktów. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czego należy przestrzegać będąc na diecie wegańskiej.

Szacuje się, że w Polsce jest już kilka milionów zwolenników weganizmu. Dieta wegańska zakłada rezygnację z mięsa i produktów odzwierzęcych na rzecz produktów roślinnych i pochodzenia roślinnego oraz grzybów.

Podstawę diety wegańskiej stanowi 5 grup pokarmowych:

  • warzywa – zarówno te sezonowe jak i mrożonki, na surowo i gotowane. Szczególną uwagę należy zwrócić na zielone warzywa – sałatę, szpinak, brokuły, brukselkę – te dostarczają najwięcej witamin i mikroelementów
  • owoce – jabłka, banany,  pomarańcze, gruszki, truskawki – wybór jest całkiem spory, od świeżych owoców po przetwory. Warto również od czasu do czasu sięgnąć po suszone owoce np. suszone śliwki czy rodzynki
  • zboża i produkty zbożowe – z diety należy wyeliminować biały chleb oraz makaron i zamienić na ich pełnoziarniste odpowiedniki – ciemny chleb, makaron razowy oraz brązowy ryż i wszelkiego rodzaju kasze
  • rośliny strączkowe – do nich zaliczamy fasolę, groch, bób, soję, soczewicę i ciecierzycę. Soję możesz kupić w postaci tofu, salami, parówek, gotowych kotletów sojowych, mleka, serów czy jogurtów. Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka i minerałów
  • orzechy i pestki – do wyboru ziemne, włoskie, pestki słonecznika, dyni oraz migdały. Trzeba je jednak jeść z umiarem, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, świetne jako przekąska
  • Zakazane jest natomiast spożywanie takich produktów jak:

    • mięso i produkty oparte na mięsie
    • ryby
    • owoce morza
    • mleko i przetwory mleczne
    • jaja
    • miód

    Dobrze skomponowane dania wegańskie są w stanie w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Warzywa i owoce to źródło witamin, a także takich mikroelementów jak żelazo, wapń, miedz czy cynk. Pełne ziarna zbóż oraz rośliny strączkowe zapewniają bogactwo białek i aminokwasów. Orzechy dostarczają potrzebnych tłuszczy.

    Największymi problemami, z którymi borykają się weganie jest dostarczanie odpowiednich ilość wapnia, kwasów omega – 3 oraz witaminy B12.
    Wapń znajdziesz nie tylko w mleku czy produktach mlecznych, ale również w brokułach, szpinaku, kapuście pekińskiej, sałacie rzymskiej, białej fasoli, ziarnach maku.
    Mówi się, że najlepszym źródłem kwasów omega – 3 są ryby. Tym czasem na diecie wegańskiej możesz je czerpać z siemię lnianego. Wystarczy 1,5-2 łyżki zmielonego siemię lnianego dziennie, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość kwasów omega – 3.  Dieta roślinna nie zawiera żadnych naturalnych źródeł witaminy B12. Jej niedobory powodują anemię, zmęczenie i brak energii. Dlatego należy przyjmować suplementy witaminy B12, która w tej postaci jest równie dobrze przyswajalna co witamina B12  z pokarmów odzwierzęcych.

    Jeśli dieta wegańska opiera się na wszystkich zalecanych grupach produktów to nie trzeba martwić się o niedobory pokarmowe. Nie należy ona jednak do zbyt łatwych diet. Wprowadzenie jej w życie może kosztować sporo wysiłku, szczególnie gdy podstawę posiłków do tej pory stanowiło mięso. Jak każda dieta, ma swoje mocne i słabe strony, a wprowadzenie jej w życie powinno być w pełni przemyślane, najlepiej przy pomocy doświadczonego dietetyka.

    Źródło:
    "Weganizm", Freston K.

    TEL-MED POLECA

    GABINET DIETETYCZNY/ GABINET MASAŻU I FIZJOTERAPII POZNAŃ GRUNWALD/ WILDA/ JEŻYCE

    Dietetyk, Fizjoterapeuta, Masażysta w Poznaniu

    woj. wielkopolskie
    Poznań, ul.
    • czynna
    • nieczynna

    Ostatnie publikacje

    Czy wiesz że.. ?
    kolebką diety bezmięsnej są Indie?