Ciąża

Dania bogate w kwas foliowy

Publikacja: 15 kwiecień 2016 Ostatnia aktualizacja: 19 kwiecień 2016
Związki typu kwasu foliowego znajdują się w naturze i są bardzo szeroko w niej rozpowszechnione.  Chcesz się dowiedzieć w jakich dokładnie produktach znajduje się kwas foliowy? Jakie są skutki nadmiaru i niedoboru kwasu foliowego? Jakie są jego funkcje? Dlaczego kwas foliowy jest ważny dla naszego organizmu? Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z poniższym artykułem...
Kwas foliowy to jeden z wielu składników, które są niezbędne w naszej diecie. Stężenie kwasu foliowego w naszym organizmie zmniejsza się z powodu złej diety, np. palenia papierosów, picia kawy czy też spożywania alkoholu.  W związku z tym, że nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać kwasu foliowego, zalecanie jest jego uzupełnianie. Najczęściej uzupełniany jest dzięki spożywaniu odpowiednich produktów, a także za pomocą preparatów farmakologicznych. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9, jest bardzo ważny dla naszego organizmu, ponieważ bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, w tym  DNA.  

Kwas foliowy występuje oprócz preparatów aptecznych, także w żywności jako  tzw. foliany. Kwas foliowy w produktach występuje w bardzo różnych ilościach. Dobrym jego źródłem są warzywa i owoce, które zawierają również witaminę C, np.: 
  • pomarańcze,
  • brukselka,
  • warzywa i owoce, które zawierają beta-karoten (liście pietruszki, cykoria, sałata),
  • kapusta włoska,
  • suche nasiona roślin strączkowych.
Dobrym źródłem kwasu foliowego są także:
  • ryby,
  • owoce,
  • mleko,
  • sery twarogowe,
  • kurczaki,
  • indyki,
  • ziemniaki,
  • płatki kukurydziane,
  • kasze,
  • warzywa,
  • jajka,
  • mąka pszenna,
  • wątróbka,
  • soja,
  • otręby pszenne....
Funkcje kwasu foliowego:
  • wraz z witaminą B12 reguluje tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek,
  • bierze udział w podziale komórek,
  • zapewnia sprawne działanie wątroby,
  • chroni przed chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego,
  • zapobiega miażdżycy,
  • wspomaga wytwarzanie mleka u kobiet karmiących
Skutki niedoboru i nadmiaru kwasu foliowego
Nadmiar:
  • odczyny alergiczne skóry,
  • u niektórych mogą się tworzyć szkodliwe folacyny w moczu,
  • spożycie dzienne 15mg witaminy B9 może spowodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego.
Niedobór:
  • niedokrwistość megaloblastyczna,
  • nadpobudliwość i trudności w zasypianiu,
  • spowalnianie syntezy DNA,
  • powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu,
  • biegunka tropikalna.

Źródło:
Cieślik E, Kościej A; Kwas foliowy – występowanie i znaczenie.

Ostatnie publikacje

Czy wiesz że.. ?
kwas foliowy to jedna z wielu witamin grupy B, która bierze udział w syntezie "hormonów szczęścia"?