Ciąża

Czego nie wolno w ciąży?

Publikacja: 30 kwiecień 2015
Czas ciąży to bardzo wyjątkowy okres. Kobieta powinna wyjątkowo dbać o siebie gdyż nie tylko jej organizm ma większe potrzeby ale i musi zadbać o maleństwo które w sobie nosi. Dlatego tak ważne jest by pod czas ciąży unikać pewnych produktów i by nie wykonywać pewnych czynności. Dowiedz się więcej czytając poniższy artykuł.
Z pokolenia na pokolenie przekazywane są kobietom informacje, że ciąża to wyjątkowy czas, w którym możemy sobie pozwolić na więcej. Możemy jeść beż liczenia kalorii, możemy sprawiać sobie przyjemności bez okazji rozpieszczać się i kaprysić. Mówi się, że kobiecie w ciąży się nie odmawia jednak jest wiele rzeczy których kobieta w tym czasie powinna sobie odmówić.
Lista produktów spożywczych których powinna unikać kobieta w ciąży:  Surowe jaja - mogą one być czynnikiem zakażenia salmonellą. Unikaj więc takich dań jak: jajka na miękko, tiramisu czy kogiel mogiel.

Surowe, pół surowe mięso -
nieprzetworzone cieplnie mięso może być źródłem zakażenia toksoplazmozą oraz pasożytami.

Sól - warto wyeliminować ją z swojego jadłospisu, powoduje ona zatrzymywanie wody w organizmie, co jest dużym kłopotem kobiet w ciąży. Jeśli trudno ci wyeliminować ją z jadłospisu – ogranicz do minimum.

Sery -
brie, feta, camembert, oscypek wszystkie te sery mogą być potencjalnym źródłem bakterii Listeria monocytogenes. Bakteria ta jest odpowiedzialna za procesy fermentacji w tych produktach, normalnie jest obojętna dla organizmu człowieka, jednak dla kobiety w ciąży jest groźnym czynnikiem powodującym zakażenia organizmu oraz dziecka.

Tłuszcze trans - obecne są one w wysoko przetworzonej żywności, w produktach smażonych na głębokim oleju, w chipsach, kostkach rosołowy oraz w ciastach gotowych. U osób dorosłych powodują one choroby cywilizacyjne takie jak zawał czy udar, u kobiety w ciąży mogą one powodować wady rozwojowe płodu bądź stan przedrzucawkowy.

Wątróbka -
narząd ten jest magazynem wielu substancji zapasowych w tym witaminy A, która występuje najczęściej w formie retinolu i jest toksyczny dla płodu.

Oczywiście do produktów spożywczych, które powinny być unikane przez kobiety w ciąży, zaliczamy również kawę i produkty kofeinowe oraz alkohol.
Jakich czynności powinna unikać kobieta w ciąży?
  • Unikaj kontaktu z kotami. Mogą one być potencjalnym źródłem toksoplazmozy a zarażenie w czasie ciąży może mieć nie tylko wpływ na pojawienie się u dziecka wad rozwojowych, ale i może być przyczyną śmierci w trakcie ciąży  bądź  niedługo po narodzinach.
  • Nie pal papierosów. Palenie może powodować wady rozwojowe dziecka bądź mniejszą masę urodzeniową.  Może być też przyczyną przedwczesnego porodu.
  • Unikaj gorących kąpieli. Zbyt wysoka temperatura wody powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych - co może doprowadzić do poronienia bądź wcześniactwa u dziecka. To samo tyczy się słany, źródeł termalnych. Najbezpieczniejsza temperatura dla kobiety w ciąży to 36 stopni Celsjusza.
  • Używaj do sprzątania produktów naturalnych, jak najmniej „chemicznych”. Każda substancja czyszcząca działa drażniąco na ciało matki, które i tak w czasie ciąży jest mniej odporne i łatwiej o podrażnienia. Warto również w tym okresie stosować rękawiczki do sprzątania.
  • Zrezygnuj z butów na wysokim obcasie. W czasie ciąży punkt ciężkości w ciele kobiety ulega przesunięciu i dlatego tak ważne jest stabilne obuwie, które równomiernie rozkłada ciężar ciała na stopy.
  • Źródło:
    Tel-med

    TEL-MED POLECA

    Lekarz Ginekolog-Położnik Poznań Piątkowo/ Endokrynologia ginekologiczna Poznań

    Gabinet lekarza specjalisty Andrzeja Chojnickiego ginekolog-położnik w Poznaniu

    woj. wielkopolskie
    Poznań, ul. os. Bolesława Śmiałego
    • czynna
    • nieczynna

    Ostatnie publikacje

    Czy wiesz że.. ?
    Czy wiesz ze najważniejszą witaminą niezbędną w czasie ciąży jest kwas foliowy?  Odpowiada on za prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, niedobór u matki może spowodować rozszczep kręgosłupa, wodogłowie oraz bezmózgowie.  Dlatego kobieta w ciąży nie powinna unikać produktów takich jak szparagi, szpinak, soczewica, drożdże, cykoria oraz fasola.